Benjamin Franklin

Trimis la data: 2009-11-11
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Raducanu Anca
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Benjamin Franklin, mare om politic, diplomat luptator inflacarat pentru indepandenta Statelor Unite ale Americii, mare savant si filosof , s-a nascut la 17 ianuarie 1706 la Boston,Massachusetts, intr-o familie saraca. De la varsta de 10 ani , a inceput sa lucreze , intai in atelierul tatalui sau(meserias lumanarar), apoi in tipografia unui frate mai mare. La 17 ani pleaca la Philadelphia unde lucreaza ca tipograf , gravor, legator , redactor, etc.
Printr-o munca intensa , Franklin a devenit un om cult si a desfrasurat la Philadelphia o susutinuta activitate social-politica si culturala.Printre primele sale actiuni intreprinse ,se numara infiintarea unei organizatii orasenesti de pompieri,denumita"Uniunea societatilor contra focului",prima de acest fel din America.Organizeaza de asemenea paza de noapte a orasului si tot lui I se datoreaza initiativa construirii unei mari sali de conferinte,in care avea dreptul sa vorbeasca orice persoana ,indiferent de apartenenta politica,sociala sau religioasa.

Mai tarziu,in aceasta imensa cladire avea sa se instaleze "Prima Universitate americana",a carei infiintare se datoreaza tot lui Franklin.Benjamin Franklin a fost si cel care in 1732 a publicat primul numar al "Almanahului sarmanului Richard". In anul 1743,I se naste o fetita, pe care o boteaza cu numele de Sarah.In acelasi an,Franklin propune infiintarea unei academii sub conducerea pastorului Peters;dar aceasta nu ia in serios propunerea,preferand alte indeletniciri mai banoase.Un an mai tarziu insa,Franklin infiinteaza "Societatea filozofica",al carei viitor va avea urmari foarte importante pentru cultura americana.

Pe cand se afla in plina ascensiune,la varsta de 34 de ani,isi pierde parintele,in varsta de 89 de ani,care se stinge fericit ca fiul sau reusise sa devina un om util societatii.Franklin a fost preocupat de multe domenii ale stiintei , dar cea mai mare atentie a acordat-o fizicii . Principalele sale lucrari in domeniul electricitatii le-a efectuat intre anii 1747-1754. Ignorand teoriile la moda precum si cele mai bune din explicatiile date din antichitate si pana la el atractiei electrice, fizicianul american elaboreaza pe baze experimentale o teorie generala a electricitatii care a capatat adeziunea majoritatii savantilor.

El introduce termenii "electrizare", "electricitate pozitiva " , "electricitate negativa" si emite ideea conservarii sarcinii electrice, care a devenit una din ideile fundamentale ale fizicii moderne. Aproape toate faptele cunoscute la acea vreme au putut fi explicate calitativ de catre Franklin printr-o teorie care apela la conceptia particulelor de materie electrica si a electricitatii pozitive sau negative. In "Experimente si observatii asupra electricitatii",Benjamin Franklin afirma ca electricitatea este un fluid unitar si face distinctia dintre electricitatea negativa si pozitiva;tot el arata ca ca electricitatea poate magnetiza si demagnetiza acele de fier.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.