Benzenul si hidrocarburile aromatice

Trimis la data: 2014-09-21 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mihai_H Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Capul de serie al acestor substante este benzenul C6H6, cunoscut de multa vreme si obtinut mai tarziu in cantitati industriale, impreuna cu alte hidrocarburi asemanatoare, din gudroanele care rezulta din distilarea carbunelui de pamant, procesul curent de obtinere a cocsului.
Aceste substante au fost numite si "aromatice", intrucat benzenul a fost preparat pentru prima oara prin distilarea unei rasini aromatice, smirna. Importanta benzenului si a hidrocarburilor asemanatoare este cu totul remarcabila, deoarece o foarte mare parte a produsilor organici cuAZnoscuti au la baza un schelet aromatic.

Potrivit acestei structuri, benzenul (sau derivatii lui c si d) apare ca o hidrocarbura de trei ori nesaturata dar, deoarece nu manifesta in mod practic aproape de loc un astfel de caracter, Kekule a admis ca. dublele legaturi oscileaza continuu, luand prin urmare alternativ formele a sau b. El a cautat asadar, sa inlature pe aceasta cale obiectia, justificata, ca adoptand o strucAZtura fixa si nu oscilanta, ar trebui in mod necesar sa apara doi derivati benzenici disubstituiti diferiti, c si d (in d radicalii sunt legati dublu, iar in c, simplu), ceea ce experienta nu confirma.

Prin oscilare continua, dublele legaturi ar capata un alt caracter, iar substanta o comportare aparte, satuAZrata, benzenica sau aromatica, ale carei caracteristici principale vor fi descrise in cele ce urmeaza.
In prezent, prin masurari fizice, este pe deplin stabilita configuratia hexagonal regulata a moleculei benzenice, asa cum a fost propusa de Kekule, cu adaugarea ca cei sase atomi de carbon sint asezati in acelasi plan, la distante egale de 1,39 A.
Aceasta distanta este caracteristica moleculei de benzen, dar ea preAZzinta si unele mici variatii pentru substante mai putin aromatice ca acesta (naftalina, antracenul etc.).

Nu este fara interes de a preciza ca si retelele grafitului sint comAZpuse tot din atomi de carbon asezati in hexagoane regulate, cu diferenta ca in grafit distanta dintre ei este de 1,42 A. Ca urmare, atomii de carbon se pot lega intre ei la distante diferite: legatura simpla organica (ca in diamant), grafitica, dubla, tripla sau aromatica. Aceste valori pot suferi insa anumite modificari, si anume in raport cu complexitatea structurala a moleculei.

In ce priveste caracterul oscilator al sistemului benzenic, este de adaugat ca aceasta ipoteza apare ca inadmisibila din punct de vedere termodinamic, incat ea este in prezent parasita. Cu ajutorul mecanicii cuntantice a fost posibil sa se revizuiasca conceptiile clasice asupra legaAZturilor care se stabilesc intre atomii de carbon, astfel incat formularile noastre curente nu oglindesc de fapt intregul caracter al combinatiilor chimice. Dupa cum era de asteptat, nici structura benzenului, formulata initial de Kekule, nu a scapat de revizuirea necesara, impusa de consideratiile fizico-chimice moderne.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.