Berea - sistem dispers coloidal complex

Trimis la data: 2006-03-10 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 34 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Alina Musat Dimensiune: 74kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Berea - sistem dispers coloidal complex
Materiile prime folosite la fabricarea berii sunt orzul,apa si hameiul. Principalele operatii tehnologice care au loc pentru obtinerea berii sunt: fabricarea maltului, obtinerea mustului de bere, racirea si limpezirea mustului, fermentarea primara si secundara a mustului de bere, maturarea berii, cupajarea, subracirea si linistirea berii.

Berea rezultata dupa maturare este tulbure si,in consecinta,putin aspectuoasa.Aceasta se observa,in special,la sorturile de culoare deschisa.Dintre substantele ce provoaca tulbureala se citeaza combinatii proteice,polifenolii,rasini de hamei,celule de drojdii,iar uneori si de alte microorganisme.In afara de inrautatirea aspectului,substantele de tulbureala conduc la micsorarea stabilitatii berii.

Berea - sistem dispers coloidal complex
De altfel, stabilitatea, independent de faptul daca berea este pastrata in tancuri de maturare sau imbuteliata, este limitata. Pe masura invechirii berii se pierde limpiditatea, chiar si dupa o filtrare, generandu-se aparitia de cantitati crescande de sedimente, paralel cu inrautatirea insusirilor senzoriale. Berea este tulbure, desi nu intotdeauna aceasta indica o bere bolnava, totusi ea apare. Limpiditatea este una din caracteristicile principale ale berii.

Berea - sistem dispers coloidal complex
Daca o bere suspecta consumatorului, deoarece se cere intotdeauna ca o bere sa fie perect limpede.Deoarece sunt o multime de factori care pot produce tulbureala unei beri, este necesar sa se stabileasca natura tulburelii pentru a lua masuri de prevenire sau de remediere. In primul rand trebuie studiata finetea tulburarii punand putina bere intr-o eprubeta si privind prin transparenta. Astfel,se poate stabili daca tulbureala se datoreste inor particule grosiere(care sunt in suspensie in berea limpede) sau unor particule foarte fine,care dau berii un aspect opalescent.

Este necesar apoi sa se filtreze berea printr-un filtru obisnuit :daca filtratul obtinut este limpede avem de-a face cu o tulburare nu prea grava,care,in fabricatie,se poate remedia.In bere se disting doua categorii de tulburari :
-tulburari biologice-datorate dezvoltarii unor microorganisme in bere(drojdii, bacterii )
-tulburari nebiologice(coloidale)-datorate flocularii coloizilor din bere sub influenta diversilor factori.

Tulburarile biologice sunt provocate de microorganismele care au posibilitatea sa se dezvolte in berea finita, asa cum sunt unele drojdii si bacterii. In berile infestate este necesar sa se stabileasca natura microorganismelor responsabile de tulburare.
O parte din microorganisme nu se pot inmulti in berea normala, deoarece ele nu pot suporta pH-ul scazut al berii, asa cum sunt, de exemplu, bacteriile butirice,sau pentru ca nu pot suporta continutul in alcool al berii, cum sunt termobacteriile,sau pentru ca le lipseste aerul, cum sunt, de exemplu, mucegaiurile si cele mai multe bacterii acetice.

Infectiile berii se datoreaza,in general,drojdiilor de cultura sau salbatice,cat si bacteriilor lactice,care pot fi prezente sub forma de“lactobacili” sau de “sarcine”. Se deosebesc astfel tulburari produse de drojdiile de cultura si tulburari produse de drojdiile salbatice. Drojdiile, ca toate microorganismele,pot sa-si modifice forma lor in functie de conditiile de mediu, astfel incat uneori nu este posibila diferentierea intre drojdiile de cultura si cele salbatice. Pentru dezvoltarea drojdiilor in bere trebuie sa se tina cont de doi factori :zaharul fermentescibil si oxigenul.

Din aceasta cauza ca remedii impotriva tulburarilor provocate de drojdii sunt :berea sa fie fermentata cat mai aproape de gradul final de fermentare si sa se micsoreze pe cat posibil dizolvarea aerului in bere.Un alt remediu este pasteurizarea berii finite. bacteriile,care se pot dezvolta de obicei in berile saturate cu dioxid de carbon,sunt aproape intotdeauna bacteriile lactice.Ele sunt gram-pozitive,nu formeaza spori si nu secreta catalaza.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.