Bilantul contabil

Trimis la data: 2003-04-07 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 24227
Autor: Emilia Anghel Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principala sursa de date a sistemului informational economic este contabilitatea, a carei sfera de actiune o reprezinta intreprinderea. Avand in vedere caracterul obiectiv al celor 2 laturi ale patrimoniului, Metoda contabilitati si-a stabilit un model cu ajutorul caruia sa cunoasca elementele patrimoniale alcatuind un tot unitar.Bilantul este documentul cel mai important din punct de vedere al studiului performantelor intreprinderii.

BILANTUL CONTABIL


Informatia economica este astazi prezenta in toate domeniile de activitate.Dezvoltarea economiei de piata si sporirea gradului de complexitate a acesteia inpune si dezvoltarea corespunzatoare a informatiei economice ca si arie ,continut si operativitate.
Principala sursa de date a sistemului informational economic este contabilitatea, a carei sfera de actiune o reprezinta intreprinderea.
Avand in vedere caracterul obiectiv al celor 2 laturi ale patrimoniului,
Metoda contabilitati si-a stabilit un model cu ajutorul caruia sa cunoasca elementele patrimoniale alcatuind un tot unitar.Bilantul este documentul cel mai inportant din punct de vedere al studiului performantelor intreprinderii.
Cuvantul BILANT este de origine latina ,avand semnificatia unei balante cu doua talere echilibrate (“BI” inseamna doua si “LANX” inseamna talere). Potrivit Legi contabilitatii,bilantul contabil este documentul oficial al unitati patrimoniale , care trebuie sa dea o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului , a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute.

1 PREZENTAREA BILANTULUI
BILANTUL este un instrument specifici contabilitati, cu ajutorul caruia se prezinta existenta elementelor patrimoniale si a rezultatului exercitiului obtinut de agentul economic la un moment dat.
Elementele patrimoniale prezentate sunt constituite din elemente de activ si de pasiv sau ultilizari si resurse , iar rezultatul din profit sau pierdere.
Bilantul poate fi privit prin doua ipostaze:
Ca procedeu al metodei contabilitati, care sa fie folosit pentru explicarea dublei reprezentari a patrimoniului in bilant si ca o consecinta , aplicarea principiului dublei inregistrari , care sta la baza inregistrari operatiilor in conturi.
Ca document de sinteza si raportare contabila (anuala sau periodica)
Elementele de activ si pasiv (utilizari si resurse) patrimoniale existente la un moment dat sunt reflectate cu ajutorul unui tabel cu doua parti de marimi egale , numit bilant.Partea stanga se numeste ACTIV si prezinta bunurile economice dupa componenta si destinatie, iar partea dreapta se numeste PASIV si prezinta sursele de finantare a bunurilor economice.Alaturi de acestea , in bilant este consemnat si rezultatul exercitiului sub forma de pierdere (in activ) sau profit (in pasiv).In cele doua parti , activ si pasiv , trebuie sa existe intotdeauna egalitate in virtutea principiului bilantier.
Deoarece dubla reprezentare realizeaza o reflectare sub dublul aspect al aceluiasi patrimoniu , se poate deduce relatia :


ACTIV (UTILIZARI)=PASIV (RESURSE)Aceasta relatie reprezinta ecuatia economica a bilantului , numita si egalitate bilantiera.
Forma de principiu a bilantului se poate prezenta in felul urmator:
BILANT CONTABIL incheiat la data de ……………ACTIV (UTILIZARI)
PASIV(RESURSE)

1.Specificarea in expresie valorica
a bunurilor(mijloacelor economice )2.Pierderea
1.Specificarea marimi valorice a
surselor de finantare a bunurilor
economice


2.Profitul

TOTAL ACTIV
TOTAL PASIV

2 TRANSPUNEREA ELEMENTELOR PATRIMONIALE
IN BILANT
Transpunerea elementelor patrimoniale in bilant se face prin preluarea datelor din conturi si balanta de verificare (procedee specifice ale metodei contabilitatii), fiind prezentate sub forma soldurilor conturilor sintetice la sfarsitul exercitiului.Inregistrarile in conturi sunt generate de operatii economico-financiare .Fluxul de prelucrare a datelor contabile parcurge urmatorul traseu:


operatii economice ( conturi ( balanta ( bilant

Datele preluate astfel se prezinta sub forma de elemente de activ si elemente de pasiv , precum si rezultate .

PREZENTAREA SI ORDONAREA ELEMENTELOR DE
ACTIV SI DE PASIV

LICHIDITATEA indica posibilitatea transformari elementelor patrimoniale in bani (in decursul timpului).Cu cat termenul de trannsformare in bani este mai mic ,cu atat lichiditatea este mai mare.

EXIGIBILITATEA indica termenul (intervalul de timp) la care o datorie va trebui sa fie achitata (scadenta) termenul sau cand elementul de pasiv se lichideaza (iese din patrimoniu).Cu cat intervalul de timp in care o datorie va fi achitata este mai mic , cu atat exigibilitatea creste (datoria este mai exigibila).


Powered by http://www.referat.ro/
cel mai tare site cu referate

BIBLIOGRAFIE : CONTABILITATE CLASA a X a (MANUAL PENTRU LICEE ECONOMICE) de MARIA POPAN

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.