Biocenoza in constituirea ecosistemului

Trimis la data: 2015-06-02
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_B
Dimensiune: 1271kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a intelege modul in care functioneaza o biocenoza este necesara
cunoasterea componentelor ei precum si modul in care este structurata biocenoza, atat din punct de vedere calitativ cat si sub aspect cantitativ. In scopul descrierii structurii biocenozei se utilizeaza indicatori precum: frecventa, abundenta, constanta, dominanta, fidelitatea si diversitatea.1) Frecventa (%) - reprezinta raportul dintre numarul de probe care contin specia luata in studiu si numarul total de probe adunate in unitatea de timp. Acest indicator este influentat de densitate si distributia spatiala a populatiilor.
2) Constanta se exprima in functie de frecventa si indica prezenta unei specii in una sau mai multe probe
Echitabilitatea variaza intre 0 si 1. Ea tinde spre 0 atunci cand majoritatea indivizilor apartin unei singure specii si spre 1, in cazul in care fiecare specie este reprezentata prin acelasi numar de indivizi.
In functie de scara spatiala la care se realizeaza evaluarea, se disting trei tipuri de diversitate specifica, denumite α, β si γ.
Diversitatea α - diversitatea intrabiotop - se calculeaza aplicand indicele Shanon-Wiener (Hα) populatiilor corespondente (asemanatoare, apartinand unor taxoni superiori speciei - clase, ordine, familii etc.).

Diversitatea β (Hβ) constituie un indice de similitudine interbiotop si permitestabilirea diferentelor dintre doua biotopuri vecine, respectiv doua ecosisteme.Diversitatea γ - diversitatea sectoriala - se calculeaza pentru un ansamblu depopulatii amestecate care apartin biotopurilor intr-un singur sector geografic.O conditie a aplicarii indicelui Shannon-Wiener este ca evenimentele sa fie
independente intre ele (ceea ce nu este respectat data fiind reteaua de relatiiinterspecifice)4.

Indicele Gleason (I) ia in calcul cresterea logaritmica a numarului de specii(n) in functie de logaritmul zecimal al numarului de indivizi (N). Diversitatea estecaracterizata de panta dreptei obtinute in reprezentarea grafica, iar indicele dediversitate este calculat cu relatia:Continutul informational al intregului ecosistem este dat de produsul dintreinformatia medie pe individ si numarul total de indivizi (B=H x N).Pentru a aprecia gradul in care diferenta dintre valorile calculate aleindicatorilor de diversitate este sau nu semnificativa, in cazul a doua biocenoze, seutilizeaza testul Student5.

Diversitatea la nivelul unei biocenoze este particularizata de: factorii istorici,climatici, eterogenitatea spatiala, competitia-pradarea si productivitate.Factorul istoric; biocenozele se diversifica de-a lungul timpului. Cele vechisunt mai bogate in specii decat cele noi. Diversitatea este redusa in ecosisteme putinstabile (tundra, agrobiocenoze) si, foarte importanta in ecosistemele evoluate, stabile
(in regiunile tropicale).Factorii climatici; regiunile cu climat stabil (fara geruri sau amplitudini mariale regimului termic, ploi regulate) favorizeaza aparitia specializarilor si adaptarilormai pregnant decat zonele cu climat variabil, datorita constantei resurselor
alimentare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.