Biochimia dinamica

Trimis la data: 2015-02-15 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 31 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_S Dimensiune: 483kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Biochimia dinamica studiaza ansamblul transformarilor chimice si fizico-chimice ale substantelor constituente ale materiei vii, insotite de schimbari in continutul de energie (metabolism). Metabolismul, cu cele doua laturi, anabolismul si catabolismul, constituie alaturi de alte caracteristici esentiale (ereditatea, variabilitatea, autoreproductibilitatea, etc.), trasatura esentiala a materiei vii.
Anabolismul cuprinde procesele de sinteza si crestere a complexitatii biomoleculelor si este asociat cu consumul de energie (reactii endergonice).

Succesiunea de reactii ale scotoreactiei constituie ciclul Benson-Calvin.Daca aspectul fundamental diferit al fotosintezei, fata de alte procese biochimice, il constituie folosirea energiei luminoase pentru a scinda fotolitic apa, a reduce NADP si pentru a stoca energia luminoasa sub forma de energie chimica in ATP, reactiile scotoreactiei incepand de la metabolitul acid-3-fosfogliceric sunt asemanatoare celor produse in ficatul organismelor animale.

Singura etapa caracteristica organismelor vegetale este formarea metabolitului acid 3-fosfogliceric, care implica asimilarea CO2 de catre pentoza ribulozo-1,5-difosfat, prin intermediul celei mai raspandite proteine de pe planeta-ribulozo-1,5-difosfatcarboxilaza.
Sase molecule de ribulozo-1,5-difosfat (30 de atomi de C in total) si sase molecule de CO2 (6 atomi de C) reactioneaza formand 12 molecule de acid 3-fosfogliceric (36 de atomi de C). Dintre acestea, 2 molecule (2 C3) sunt utilizate pentru a stoca glucide hexoze (C6). Cele 10 molecule de acid fosfogliceric ramase (30 atomi de C) produc 6 molecule de ribulozo-1,5-difosfat (30 atomi de C).

Secventa de reactii este complexa si implica glucide pentoze, trioze, hexoze, care se transforma prin reactii de aldolizare, de transcetolizare, etc, biocatalizate de enzime specifice.Zaharoza (zaharul) este prima diglucida aparuta in procesul de fotosinteza si este usor asimilata de plante. Zaharoza se poate biosintetiza in cantitati mici din ester glucozo-1-fosfat si fructoza, sub influenta biocatalitica a enzimei zaharozofosforilazei, prin elimi-narea unei molecule de acid fosforic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.