Bioetica - note de curs

Trimis la data: 2011-07-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 88
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 3
Autor: Suteu Lavinia
Dimensiune: 184kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de "bioetica" a fost introdus in literatura de oncologul Van Renselaer Potter. Dupa circa 25 de ani de la aparitia acestuia in literatura este util sa reparcurgem drumul miscarii de idei cu acest nume, care a avut un succes rapid si substantial. Aspectele istorico - filozofice ale acestei dezvoltari sunt de acum bine conturate.Bioetica, in sensul propriu al cuvantului, apare in Statele Unite, si nu numai, prin Potter, care i-a dat numele si i-a conferit o anumita semnificatie. Introducand termenul, el a subliniat ca bioetica trebuie sa constituie "o noua disciplina care sa combine cunoasterea biologica cu cea a sistemului valorilor umane".
Potter specificase intr-adevar pericolul ce-l reprezenta, pentru supravietuirea intregului sistem, o ruptura intre doua domenii ale cunoasterii, cel stiintific si cel umanist. Distinctia neta intre valorile etice (ethical values) care reintra in cultura umanista in sens larg, si faptele biologice (biological facts) se afla, dupa Potter, la baza acelui proces stiintifico - tehnologic lipsit de discernamant si care punea in pericol omenirea si insasi supravietuirea ei pe pamant. Din acest motiv, el va numi bioetica stiinta supravietuirii (science of survival). Instinctul supravietuirii nu era suficient si aparea astfel necesitatea unei noi stiinte, bioetica.

Potter prevestea urgenta unei stiinte noi, care sa nu aiba drept scop doar cunoasterea si explicarea fenomenelor naturale, ci sa tinda in acelasi timp sa descopere felul in care aceste cunostinte tehnico-stiintifice pot fi intrebuintate cu intelepciune, astfel incat sa favorizeze supravietuirea speciei umane si sa ridice calitatea vietii pentru generatiile viitoare. Singura cale posibila in fata iminentei catastrofe era crearea unei "punti" intre cele doua culturi, cea stiintifica si cea umanistico-morala: bioetica.

De asemenea, nu trebuia sa se focalizeze numai asupra omului, spune Potter, ci trebuia sa cuprinda si biosfera in intregul ei, adica orice interventie stiintifica a omului asupra vietii in general. In acest sens, conceptul de bioetica are o semnificatie mai ampla fata de etica medicala traditionala.

In conceptia potteriana, bioetica porneste de la o situatie alarmanta si de la o preocupare critica privind progresul stiintei si al societatii. Se exprima astfel in mod teoretic indoiala privind capacitatea de supravietuire a umanitatii, in mod paradoxal aceasta fiind tocmai efectul progresului stiintific.

Descoperirile din acei ani si din anii imediat urmatori, anuntate in domeniul ingineriei genetice cu inspaimantatoarea posibilitate de a se construi arme biologice si de a fi alterat insusi statutul formelor de viata, al speciilor si indivizilor, au conferit acestei alarme o mare rezonanta si au dat nastere unei miscari de idei si temeri de genul "catastrofala".

In afara acestui traseu al nasterii bioeticii, mai exista inca o "mostenire" ce trebuie luata in seama, mostenire care astazi a devenit preponderenta fata de cea a lui Potter, astfel incat W.T.Reich vorbeste despre o geneza "bilocata" a termenului de bioetica. In acei ani trebuie recunoscut impulsul puternic imprimat de un faimos obstetrician de origine olandeza, Andre Hellegers, angajat in cercetari in domeniul demografic si fondator al Kennedy Institute of Ethics.

El considera bioetica un fel de maieutica, o stiinta capabila de a reuni valori prin dialogul si confruntarea dintre medicina, filozofie si etica. Dupa Hellegers, deci, obiectul acestui nou domeniu de studiu il constituie aspectele etice implicate in practica clinica. Desigur, Hellegers a fost primul care a introdus termenul de bioetica in lumea universitara - structurand in mod academic aceasta disciplina - si apoi a inserat-o in domeniul stiintelor biomedicale, politice si in mass-media.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.