Biofotonica

Trimis la data: 2015-04-03
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_M
Dimensiune: 108kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Biofotonica (gr. bios - viata) este o stiinta multidisciplinara, care foloseste tehnologia fotonica in proceduri si produse cu aplicabilitate in medicina si biologie. Asadar, biofotonica mai poate fi numita stiinta aplicarii luminii in slujba vietii.
Terapia bazata pe lumina nu este noua Vechii egipteni au folosit soarele pentru a initia reactia fotodinamica a unui produs natural din plante, psoralen, in vederea tratarii pielii depigmentate.
Laserii au fost aplicati in medicina imediat dupa ce primul iaser cu rubin a fost pus in functiune in anul 1960 (Maiman 1960). Interesul initial al medicilor pentru laseri s-a bazat pe abilitatea fasciculelor laser focalizate de a coagula vasele sangvine din retina si de a secAZtiona tesutul.

Referate similare:

Retina a constituit un candidat serios pentru terapia laser, deoarece celelalte componente ale ochiului sunt transparente pentru radiatia laserilor ce emit in vizibil. Coagularea vaselor sangvine retiniene a reprezentat prima aplicatie neinvaziva a laserilor. Multe din incercarile initiale au fost empirice, cu o intelegere sumara a mecanismelor de interactie laser-tesut. Aplicatiile medicale ale laserilor au cunoscut o dezvoltare continua, accelerandu-se mai ales in ultimii 10-15 ani.

Cercetarile continua cu intensitate si in prezent, noi metodici si tehnologii sunt raportate odata cu perfectionarea instalatiilor cu laseri si in special a accesoriilor, care diversifica aplicarea aceluiasi laser in mai multe specialitati medicale.
Exista o serie de motive care justifica utilizarea intensiva a laserilor in medicina, in primul rand, majoritatea aplicatiilor medicale nu utilizeaza o proprietate importanta a laserilor, rnonocromaticitatea, si in consecinta cerintele instalatiilor medicale cu laseri nu sunt atat de stringente ca in cazul spectroscopiei laser, de exemplu.

Laserii medicali foloAZsesc cu preponderenta stralucirea intensa a radiatiei laser, proprietate care poate fi utiliAZzata pentru focalizarea fasciculelor laser si producerea de intensitati ridicate, folosite penAZtru incalzirea locala. Desi multe dintre aplicatii nu necesita focalizarea ia limita de difracAZtie, utilizarea laserilor pentru sectionarea sau perforarea celulelor si a structurilor lor cu precizie submicronica apeleaza la capacitatea de focalizare extrema a fasciculelor laser.

in al doilea rand, fibrele optice au majorat semnificativ numarul aplicatiilor medicale ale laserilor. Posibilitatea de focalizare a radiatiei iaser in fibre optice cu diametrul de 100-1000 i��m este extrem de tentanta pentru tratarea organelor interne. Manunchiuri de fibre optice au fost incorporate in sisteme rigide sau flexibile de vizualizare endoscopica, care confera medicului accesul pe traiectul gastrointestinai, in plamani sau alte organe interne. Daca sistemul de vizualizare endoscopica este combinat cu un sistem de fibre opAZtice pentru ghidarea fasciculului laser, atunci multe organe interne devin accesibile chiAZrurgiei laser. e imprastierea cvasi-elastica a luminii este utilizata pentru investigarea biologiei formarii cataractei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.