Biografia lui Mircea Eliade

Trimis la data: 2010-05-19
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.25 / 10
Downloads: 1163
Autor: Munteanu vasile
Dimensiune: 7kb
Voturi: 55
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
MIRCEA ELIADE S-a născut la 9 martie 1907 în Bucureşti, fiind al doilea fiu al căpitanului de infanterie Gheorghe Eliade şi al Ioanei Eliade, născută Stoenescu. Tatăl său purta iniţial numele de Ieremia, pe care şi-l schimbă din marca admiraţie pe care o are pentru personalitatea lui Ion Heliade Rădulescu.
Copilăria şi-o petrece la Râmnicul Sărat, Cernavodă şi Bucureşti, unde tatăl a fost mutat, pe rând, cu garnizoana. Urmează cursurile Liceului "Spiru Haret", unde, după primul an este ameninţat cu repetenţia din cauza corigentelor la limba română, franceză şi germană, dar este salvat în ultimul moment de profesorul său de ştiinţele naturii.

Este pasionat de fizică, chimie şi ştiinţele naturii, studiază intens, după un program riguros de lucru, dormind numai 4 ore pe noapte. Citeşte mult şi din domenii variate, învaţă persana şi sanscrita, lucrează la "Romanul adolescentului miop" şi publică povestirea fantastică "Cum am găsit piatra filozofală", lucrare premiată în 1921 de "Ziarul ştiinţelor populare".

Din 1925 urmează facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti, având ca profesori personalităţi ilustre ale culturii române: Rădulescu-Motru, P.P.Neguleseu, Mircea Florian, Dimitrie Guşti, Tudor Vianu, Nicolae lorga. Cel care a exercitat o puternică influenţă asupra lui Mircea Eliade este profesorul Nae lonescu, titularul cursului de Logică şi Metafizică, în al cărui periodic, "Cuvântul", va publica.

In 1927 face o călătorie în Italia şi îl vizitează pe Giovanni Papini, iar în 1928 revine pentru trei luni la Roma, de unde trimite o cerere de bursă pentru studii de filozofie orientală în India, primind o invitaţie de a. studia cu ilustrul filo/of Dasgupla. După susţinerea tezei de licenţă la Bucureşti, Hliade pleacă la Universitatea din Calculta, unde studiază sanscrita şi filozofia hindusă, locuind o vreme în casa profesorului Dasgupta, unde o cunoaşte pe fiica acestuia, Maitreyi.

întors în ţară în 193 1 pentru satisfacerea stagiului militar, fundează o grupare, "Crilerion", împreună cu mai mulţi prieteni, între care Mircea Vulcanescu, Petre Comamescu, Mihail Sebastian, Constantin Noica şi Emil Cioran.

în 1933 îşi susţine doctoratul în filozofie şi devine cadru universitar, calitate in care predă cursuri de istoria religiilor.
După război se stabileşte la Paris, unde va preda la Şcoala de înalte Studii, apoi la marile universităţi ale lumii. în 1956 devine profesor la Universitatea din Chicago, continuându-şi în tot acest timp activitatea publicistica şi literară.

în 1976 începe publicarea operei sale capitale, "Istoria credinţelor şi ideilor religioase , care-l va consacra definitiv între savanţii secolului al XX-lea.Mircea Eiliade moare la Chicago, la 22 aprilie 1986.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.