Biologia marina

Trimis la data: 2015-03-25
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_N
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Biologia marina este o ramura a hidrobiologiei care se ocupa de studiul tuturor aspectelor vietii din mediul marin. Adesea in literatura pot fi intalniti si termenii de oceanologie si oceanografie. Daca notiunile biologie marina si oceanologie sunt perfect echivalente, cel din urma fiind utilizat cu precadere de catre cercetatorii rusi, nu acelasi lucru se poate spune despre oceanografie, care predomina in literatura anglo-saxona. Oceanografia este un domeniu mai complex care cuprinde totalitatea stiintelor care studiaza marile si oceanele Terrei din punct de vedere fizic, chimic, geologic si biologic.
Planeta noastra a fost denumita pe buna dreptate "Planeta albastra" deoarece marile si oceanele acopera 70,8% din suprafata Pamantului (361.000.000 km2), in timp ce uscatului ii revin doar 29,2%. In emisfera nordica apele ocupa 60,7% din suprafata, iar in cea sudica 83%. S-a constatat ca in 19 cazuri din 20 oricarui punct de pe suprafata continentala a Pamantului ii corespunde la antipod o zona acoperita de apele Oceanului Planetar.

Suprafata continentala depaseste pe cea a Oceanului Planetar numai intre 40 si 70º lat. N, unde imensul bloc al Eurasiei si jumatatea nordica a Americii de Nord ocupa o arie mai extinsa decat a partii de nord a oceanelor Atlantic si Pacific, precum si intre paralelele 70-90º lat. S, unde Antarctida acopera mai mult de 3/4 din zona circumpolara sudica (fig. 1 harta). In zona Polului Nord, precum si intre paralelele 30-70º lat. S, suprafata ocupata de uscat este infima comparativ cu cea dominata de Oceanul Planetar.

Polul continental coincide cu micuta insula Dumet, din apropierea tarmului vestic al Frantei, la nord de largul estuar al Loarei, iar polul oceanic este situat in partea sud-estica a Noii Zeelande. Dar chiar si in "emisfera continentala" uscatul ocupa numai 47%, iar oceanul 53%, in timp ce in "emisfera oceanica" apele oceanice acopera 91%, fata de cele 9% ale uscatului.

Volumul de apa al Oceanului Planetar este de 1.362.455.000 km3, adica aproximativ 75% din volumul intregii hidrosfere, iar adancimea medie a Oceanului Planetar este de aproximativ 3800 m. Daca intreaga suprafata a planetei s-ar nivela la o altitudine mijlocie, atunci apele marilor si oceanelor ar acoperi pamantul cu un strat de aproximativ 400 m adancime.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.