Biologia, profilaxia si terapia plantelor

Trimis la data: 2005-01-16 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 2803
Autor: Mozoru Marius Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În zilele noastre este tot mai puternică dorinţa de a se realiza o legătură mai strânsă între om şi natură , fapt constatat mai cu seamă de locuitorii mediului urban .Una din posibilităţile de creare a acestei legături este decorarea căminului cu plante şi flori . Această îndeletnicire nu este doar o petrecere plăcută a timpului ci este şi o preocupare serioasă de cultivare a acestor plante datorită cerinţelor sporite de piaţă .

Plantele de interior sunt foarte variate ca formă , culoare , dimensiune şi se deosebesc prin cerinţele fiecăreia în pare în cea ce priveşte lumina , umiditatea şi nevoia de substanţe nutritive . De asemenea şi înmulţirea şi sensibilitatea plantelor faţă de boli şi dăunători este foarte variată.

Tematica vastă a bolilor speciilor floricole cultivate în sere şi apartamente se datorează numărului mare şi variat de plante cultivate. În cele ce urmează voi prezenta biologia ,profilaxia şi terapia celor mai frecvente boli întâlnite la plantele floricole cel mai des cultivate în sere şi apartamente .

FĂINĂRILE
Făinările sunt boli produse de ciupercile Ersiphales (Ascomycotina ). Se recunosc după petele albicioase , pâsloase , apoi prăfoase , ceea ce dă organelor plantelor aspectul că ar fi pudrate cu făină . De fapt pâsla reprezintă corpul sau miceliul ciupercii ,iar făina este formată din fructele asexuate ale ciupercii – conidiofori cu conidii sau oidii ( organele care răspândesc boala în vegetaţie ). În pâsla miceliană , care poate îndeplinii şi funcţia de rezistenţă peste iarnă cu ochiul liber , se observă puncte brune – negricioase – periteciile cu asce şi ascospori (fructe sexuate ), ce îndeplinesc şi funcţia de rezistenţă . Datorită atacului, plantele sunt stânjenite sau oprite în creştere şi dezvoltare .

Făinarea trandafirului ( Sphaerotheca pannosa var. rosae )este cea mai frecventă boală care se manifestă în culturile de trandafir din câmp şi spaţii protejate (sere , solarii). Simptomatologie pe ambele feţe ale frunzelor apar pete de formă neregulată şi culoare albicioasă cu aspect pulverulent , ca urmare a formării conidioforilor şi conidiilor . Pe măsură ce boala evoluează , petele acoperă parţial sau total limbul frunzelor ,care se îngălbenesc se brunifică ,se usucă şi cad . Când atacul este puternic , boboci atacaţi nu se mai deschid .

Profilaxie şi terapie .
Lăstarii puternic afectaţi se îndepărtează şi se distrug prin ardere . În spaţiile protejate se vor efectua aerisiri frecvente pentru diminuarea umidităţii atmosferice . Soiurile Fairy, Frühlingsgold, Dortmund , Kazanlyk, Mme Leon Guinotte şi Portland prezintă o rezistenţă înaltă la Sphaerotheca pannosa var. rosae , astfel încât pot fi utilizate ca genitori de rezistenţă . În timpul perioadei de vegetaţie , la toate soiurile sunt necesare tratamente cu fungicide . Cele mai bune rezultate s-au obţinut cu produsele Nimrod 0,1%,Afugan 0,06%, Benlate 0,1% ,Fundazol 0,1% , Metoden 0,1%, Bazistin 0,05-0,1%, Derosal 0,1%, Plondrel 0,05% , Persulon 0,1%, Morestan 0,05%, karathane 0,1%, Meltatox 0,25% , Kumulan 0,3% sau sulf muiabil 0,3%. Tratamentele cu fungicide de contact se repetă la 7- 10 zile , iar cele cu fungicide sistemice la 10 - 14 zile . În suspensiile de stropit se adaugă aracet 0,2%.

În Canada şi Columbia au fost semnalate forme rezistente ale agentului patogen la benomil ( Benlate , Fundazol ) ,care sunt de regulă rezistente şi la tiofanat metil (Topsin –M , Metoden )şi carbendazin (derosal , Bavistin). Pentru prevenirea acestui fenomen se vor alterna fungicidele de contact cu cele sistemice cu bază chimică diferită .

Făinarea crizantemelor (Oidium Chrisanthemi ),se manifestă pe ambele feţe ale frunzelor şi pe tulpini . Pe organele susceptibile apar zone acoperite cu un praf albicios cu aspect pulverulent . În timpul perioadei de vegetaţie agentul patogen se răspândeşte prin intermediul conidiilor antrenate de curenţii de aer. Atacul este favorizat de temperaturi de peste 200C lipsa de aerisire a serelor şi excesul de îngrăşămintelor cu azot .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.