Bioritmurile

Trimis la data: 2003-01-12 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 8215
Autor: Elena Stanciu Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: htm Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bioritmurile - In natură, există factori care se repetă la intervale regulate de timp, aproximativ egale, cum ar fi ziua şi noaptea sau anotimpurile. Acestea sunt determinate de mişcările de rotaţie ale Pământului în jurul axei proprii şi în jurul Soarelui, şi au o influenţă majoră asupra vieţuitoarelor. Ritmicitatea acestor factori naturali a determinat apariţia unor variaţii periodice, regulate, ale activităţii organismelor vii, care se numesc ritmuri biologice sau bioritmuri. Acestea s-au stabilit de-a lungul milioanelor de ani de evoluţie a organismelor vii şi constituie modalităţi de adaptare la mediul înconjurător

Bioritmurile
Desfăşurarea ritmică a proceselor biologice este caracteristică şi omului, care suportă aceleaşi influenţe ale mediului extern.

Bioritmurile circadiene (diurne) (cuvântul provine din limba latină - circa diem = aproximativ o zi) se desfăşoară pe parcursul a 24 de ore.

Numeroşi parametri fiziologici: temperatura corpului, tensiunea arterială, pulsul, debitul cardiac, frecvenţa respiratorie prezintă variaţii constante pe parcursul unei zile solare.

Alternanţa între veghe şi somn reprezintă un bioritm cicardian, cu o importanţă fundamentală pentru om. Dacă suntem scoşi din mediul nostru obişnuit de viaţă, de exemplu, dacă facem o călătorie lungă cu avionul, traversând în timp scurt mai multe fusuri orare, ritmul nostru somn-veghe ne se schimbă imediat. Astfel, dacă zburăm 7 ore spre vest, cu toate că ceasul arată, să spunem, ora 15 (ora locală) noi simţim că este ora de culcare, adică ora 22. Ne sunt necesare câteva zile ca să ne “sincronizăm” la timpul local.

Unele bioritmuri umane sunt deosebite de ale celorlalte vieţuitoare. Ţi se întâmplă să ai “zile bune”, în care te simţi plin de forţă, voie bună şi inspiraţie şi “zile rele” în care nu îţi iese nimic bine!
Capacităţile noastre fizice, emoţionale şi intelectuale prezintă variaţii periodice, ritmice, cu zile în care randamentul este maxim şi altele cu randament minim. Ele constituie bioritmuri caracteristice omului şi au următoarea durată sau perioadă: bioritmul fizic de 23 zile, bioritmul emoţional de 28 zile, bioritmul intelectual de 33 zile.

Bioritmurile
Fiecare dintre aceste bioritmuri este împărţit în 2 faze:
1) faza pozitivă (+) când suntem plini de energie pe care organismul o utilizează pentru acţiuni fizice, emoţionale sau intelectuale.

2) faza negativă (-) când organismul îşi reface forţele şi ne simţim mai obosiţi, cu rezistenţă mai mică la orice fel de efort .
Bioritmul fizic (F) reprezintă variaţia forţei fizice a omului şi dureză 23 de zile

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.