Biosenzori microbieni

Trimis la data: 2014-02-20 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ubyrik Dimensiune: 217kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Exista doua clase de biosenzori microbieni ce folosesc acelasi principiu: masurarea activitatii metabolismului in prezenta analitului.
Prima clasa utilizeaza microorganime imobilizate de la care se masoara produsii rezultati din metabolism. Aceasta clasa a devenit comun definita ca biosenzori microbieni.A doua clasa masoara activitatea electrica a metabolismului microorganismelor atunci cind consuma un "biocombustibil", de exemplu glucoza. Aceasta clasa este cunoscuta sub denumirea generica de celule bioelectrochimice sau celule de biocombustie.

Fiind dezvoltata ca un domeniu separat al celulelor electrochimice generatoare de energie electrica, pe baza consumului de biocombustibili, s-a neglijat aspectul capacitatii acestora de a fi adevarati biosenzori. Vom trata aceste doua clase separat punindu-le in evidenta performantele si capacitatile lor din punct de vedere al cerintelor de a fi biosenzori.

Biosenzorii microbieni contin microorganisme imobilizate si un lant de transductie mult mai diversificat (figura 1). In general sunt utilizati pentru un singur proces biochimic[1].Senzorii microbieni prezinta urmatoarele avantaje:

Sensibilitate mai mica la inhibare sau impurificarea analitului;
Au o toleranta mai mare in ceea ce priveste valoarea pH-ului si a temperaturii;
Au un timp de viata mai lung decit electrozii enzimatici;
Sunt mai ieftini fata de electrozii enzimatici;
Variabilitate mare pentru ca se adapteaza usor la conditii specifice de mediu;

Independenta la cofactori;
Raspuns fiziologic la produsii toxici;
Preparare usoara deoarece cultivarea microorganismelor este simpla;
Dezavantajele acestor dispozitive sunt urmatoarele:
Au un timp de raspuns mai mare decit electrozii enzimatici;
Reutilizarea lor intr-o noua masuratoare necesita un timp mai mare;
In principiu schema unui senzor microbian este identica cu cea a unui biosenzor enzimatic. Schema consta in imobilizarea celulelor intacte in contact intim cu un traductor specific care converteste produsii sau efectele metabolismului intr-un semnal biochimic (figura 1).

Senzorii microbieni si-au gasit o serie de aplicatii industriale in procesele biochimice si microbiologice in domenii precum producerea medicamentelor, industria alimentara, tratamentul apelor reziduale si producerea de energie, unde reactiile de fermentatie si transfer de electroni au un rol important. In domeniul laboratoarelor clinice - microbiologie, parazitologie, unde intensiv se utilizeaza medii de cultura senzorii microbieni prezinta un potential important pentru implementare.

Cele mai multe materiale din mediile de cultura nu pot fi determinate prin metode spectrofotometrice fiind optic inactive sau netransparente. O combinatie mediu de cultura-substraturi de imobilizare cu o cuplare adecvata spre un traductor ca in figura 1 este fezabila cu avantaje asupra reducerii timpilor de investigare si raspuns la un diganostic specific. Monitorizarea continua, rapida, sensibila si controlul factorilor variabili deja mentionati permit evaluarea substraturilor si produsilor de metabolizare, a numarului de celule viabile prezente in culturi, a tipurilor de microorganisme.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.