Biosinteza Proteinelor

Trimis la data: 2005-02-09 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Anghel Voinea Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Biosinteza Proteinelor - Genetica moleculară, cea mai tânără şi cea mai modernă ramură a geneticii este unul dintre ele mai dinamice domenii ale cercetării ştiinţifice. Gregor Mendel, fondatorul geneticii, descoperă factorii ereditari care mai târziu vor fi numiţi gene, şi mecanismul transmiterii acestora de la o generaţie la alta. Funcţionând în interacţiune cu mediul, genotipul determină fenotipul, adică totalitatea caracterelor morfologice, fiziologice, biochimice şi comportamentale ale individului.

Acizii nucleici sau polinucleotidele, alcătuite dintr-o bază azotată, un radical fosfat şi un zahăr au rol în sinteza proteinelor proprii dar şi a altor biomolecule. Înşiruirea sau ordinea în aminoacizii din moleculele de proteine şi nucleotidele din molecula ADN-ului este dată de codul genetic. O succesiune de trei nucleotide formează un codon. Codul genetic conţine 64 de codoni, din care 61 de codoni fac sinteza proteică, iar 3 codoni opresc sinteza proteinelor.

Structura chimică a ADN şi ARN
b) Molecula ADN este formată din două catene polinucleotidice răsucite una în jurul celeilalte în spirală cu bazele azotate spre interior. Totdeauna, dacă pe o catenă într-un anumit punct este adenina, pe catena opusă în dreptul adeninei este timina. Între ele sunt două legături de hidrogen. În dreptul guaninei este citozina, între ele fiind trei legături de hidrogen. Adenina(A) cu timina(T) şi guanina(G) cu citozina(C) formează perechi, sunt complementare şi se atrag între ele.

ARN-ul, spre deosebire de ADN este o macromoleculă alcătuită de regulă dintr-o singură catenă polinucleotidică care se formează tot prin legăturile diesterice dintre radicalul fosfat şi pentoză. Moleculele ARN nu pot avea dimensiuni foarte mari deoarece, cu cât creşte numărul nucleotidelor, cu atât stabilitatea moleculei scade.

Tipurile de ARN implicate în sinteza proteică
c) În sinteza proteică sunt implicate mai multe tipuri de ARN, fiecare îndeplinind roluri diferite. Sinteza ARN(transcrierea) se realizează tot pe baza complementarităţii bazelor azotate ca şi în cazul replicaţiei ADN. După formarea catenei, molecula ARN părăseşte locul transcrierii, iar catenele ADN revin la poziţia iniţială.

ARN contribuie în diferite moduri la structurarea şi funcţionarea materialului genetic, existând astfel mai multe tipuri de ARN:
- ARN mesager(ARNm) are rolul de a copia informaţia genetică dintr-un fragment de ADN şi de a o duce ca pe un mesaj la locul sintezei proteice.
- ARN ribozomal(ARNr) intră în alcătuirea ribozomilor asociat cu diferite proteine. El este sintetizat tot prin trascriere din ADN, după care catena ARNm se pliază formând porţiuni bicatenare, datorită complementarităţii bazelor azotate.
- ARN de transfer(ARNt) este specializat în aducerea aminoacizilor la locul sintezei proteice.

Molecula este formată din 70-90 nucleotide şi are doi poli funcţionali: - unul la care se ataşează un numit aminoacid
- altul care conţine o secvenţă de 3 nucleotide care recunoaşte o numită secvenţă a ARNm unde se ataşează pe baza complementarităţii.

Rolul ADN-ului în sinteza proteică
d) ADN este o moleculă formată din două catene polinucleotidice răsucite una în jurul celeilalte în spirală cu bazele azotate spre interior.

În molecula de ADN, complementaritatea dintre bazele purinice şi cele pirimidinice ţine cele două catene alăturate, oricât ar fi ele de lungi. Legăturile de hidrogen sunt mai slabe decât cele esterice şi se rup dacă ADN-ul este încălzit spre 100o C (proces numit denaturare) rezultând ADN monocatenar. Prin răcire treptată are loc procesul de renaturare, adică cele două catene de ADN se atrag datorită complementarităţii bazelor azotate şi revin în vechile poziţii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.