Biotopul

Trimis la data: 2011-12-08
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Troanca Mirela
Dimensiune: 32kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Biotopul reprezinta un mediu de viata cu caracteristici ecologice relativ omogene pe care se dezvolta o biocenoza . In structura biotopului sunt incluse substantele anorganice, factorii geografici, mecanici, fizici, fizico-chimici si relatiile dintre acesti factori. Structura biotopului determina configuratia ecosistemului, ea putand fi caracterizata de diferite tipuri de mediu: continental, insular, edafic, acvatic etc.
Factorii abiotici, care alcatuiesc biotopul, constituie o componenta activa a ecosistemului, modificarile lor din diverse motive (inclusiv poluare) determinand transformari ale biocenozei si, implicit, ale ecosistemului.Factorii abiotici, dupa modul cum actioneaza, se pot grupa in:de existenta, care sunt absolut necesari supravietuirii: lumina, aerul, apa etc.

de influenta, care intervin uneori, fara a fi necesari existentei vietuitoarelor: inundatiile, poleiul, o furtuna etc.Se mai pot deosebi si factori:directi, ce actioneaza nemijlocit asupra organismelor vii
indirecti, care se manifesta prin modificarea modului de interventie al altor factori; de pilda, umiditatea si vantul, pot modifica actiunea temperaturii asupra organismelor.Factori geografici

Joaca un rol important in caracterizarea biotopului unui ecosistem. Influenta lor asupra organismelor dintr-un ecosistem este indirecta, prin imprimarea unor trasaturi particulare ale altor factor ecologici (lumina, temperatura, umiditate etc.).Pozitia geografica pe glob (latitudinea si longitudinea) a unui ecosistem va indica integrarea acestuia intr-o anumita zona climatica, deci cu anumite caracteristici ale factorilor ecologici.

Altitudinea reprezinta un factor ecologic important in distributia organismelor in diverse ecosisteme din aceeasi zona climatica. Cu cresterea altitudinii scade atat temperatura, cat si presiunea atmosferica, iar vantul, luminozitatea si umiditatea se intensifica. In consecinta, biocenozele se etajeaza avand o structura diferita la diverse inaltimi.

In regiunile de ses, in conditiile naturale din Romania, se instaleaza o vegetatie de pajisti si tufisuri xerofile, in timp ce in zonele montane si colinare se instaleaza o vegetatie preponderent lemnoasa, caracterizata prin paduri de foioase si conifere. Cat despre mamifere, la altitudine inalta creste numarul hematiilor si se intensifica respiratia.

Expozitia geografica. Ecosistemele situate pe pante cu expuneri diferite fata de Soare, fata de vanturile dominante se vor deosebi intre ele.
Morfologia unui ecosistem contribuie substantial la cresterea sau eliminarea diversitatii specifice. Astfel, o insula cu tarmurile sinuoase si cu numeroase golfuri va prezenta o diversitate specifica mult mai mare decat o insula de aceleasi dimensiuni, dar cu tarmurile aproape circulare.

Factori mecanici.Dintre factorii mecanici cei mai cunoscuti, cu rol important in ecosistem, sunt cei reprezentati de miscarea aerului (vantul) si apei (curentii), iar cu rol mai putin important, cutremurele de pamant si eruptiile vulcanice.Vantul. Din punct de vedere ecologic, curentii de aer se pot grupa in vanturi cu caracter de regim (alizeele) sau cei ce sufla cu o anumita periodicitate (de exemplu, crivatul a carui intensitate maxima este iarna) si vanturi cu caracter neperiodic (furtuni, uragane).

Vanturile din prima categorie au rolul ecologic cel mai important. De pilda, curentii aerieni care actioneaza pe suprafete intinse lipsite de un strat vegetal continuu determina cu timpul aparitia fenomenului de eroziune. Eroziunea eoliana este foarte accentuata in zonele stepice si de pustiu, mai ales acolo unde textura solului este de natura nisipoasa sau constituita din aluviuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.