Bipolaritatea si perioada post Razboi Rece

Trimis la data: 2012-11-10
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 1
Autor: andreeadyya
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ne place sau nu, traim intr-o lume dominata de americani. Statele Unite detin suprematia economica, politica si mai ales militara. Disparitia Uniunii Sovietice a distrus echilibrul de forte care, timp de jumatate de secol, guvernase planeta. Lumea de astazi este unipolara si va ramane asa pentru multi ani de acum incolo, sunt de parere specialistii directiei de Planificare Strategica din cadrul Marelui Stat Major al MapN, generalul Vasile Paul si colonelul Ion Coscodaru.

Referate similare:

Inceputul mileniului al treilea anticipeaza schimbari de proportii in devenirea istorica a marilor puteri ale lumii. Evenimentele geopolitice din ultimii ani argumenteaza ca directiile si tendintele de edificare a noii ordini mondiale au fost stabilite si afirmate. Dintr-o tara divizata, Germania s-a reunificat, redevenind "motorul" economic al Europei. Fostul Imperiu Sovietic s-a destramat, iar urmasul sau, Federatia Rusa, a fost "degradat" din rangul de superputere in cel de mare putere.

Dintr-un bastion al comunicmului dur si pur, China a devenit o tara comunisto-capitalista, iar marile puteri europene, ca Marea Britanie, Franta si Germania, se pregatesc sa renunte, de bunavoie, la statutul lor, in favoarea materializarii unui proiect pe cat de vechi pe atat de actual - constituirea unei structuri continentale, care sa reuneasca toate statele batranului continent - Uniunea Europeana, care ar urma sa joace un rol capital in ierarhia puterii mondiale.

Japonia, dupa o perioada de recesiune economica, revine in forta, incercand prin capacitatile pe care le dezvolta sa se afirme si ca mare putere militara. In ceea ce priveste SUA, beneficiind de avantajele conferite de un sistem democratic functional si pragmatic, de o economie performanta si eficienta, de resurse financiare si militare impresionante, in lipsa unui challenger pe masura, s-au afirmat ca singura superputere mondiala reala - megaputere - in acceptiunea unor cunoscuti analisti si politologi.

Uni- sau multipolarismul in Relttiile Interntionale post Razboi Rece.In timpul celor 4 decenii si jumatate de Razboi Rece s-a consolidat o disciplina veche, metodologic si institutional: Teoria Relatiilor Internationale. Teoreticienii acestei teorii au vizat intelegerea naturii sistemelor internationale a interactiunii dintre state a elementelor care configureaza puterea. Aceste preocupari intelectuale depaseau cu mult limitele conceptuale ale istoriei diplomatice specifice secolului al XIX-lea, care erau orientate spre a oferi solutii atat politicienilor cat si administratiei.

O ramura specifica a Relatiilor Internationale care a luat nastere in timpul Razboiului Rece a fost sovietologia ce era specializata in studierea regimurilor de tip comunist. Aceasta ramura privita din perspectiva incheierii bipolarismului americano-sovietic avea o mare problema, anume aceea ca nu a fost capabila sa prevada rapidul colaps al sistemului sovietic ce a determinat sfarsitul Razboiului Rece.
Productia ideii sovietologiei, a fost cantitativ impresionanta mai ales in cadrul politicii americane.

Perspectiva incheierii bipolarismului americano-sovietic, a avut marea problema ca nu a fost capabila sa prevada colapsul rapid al sistemului sovietic, sa identifice elementele reale care ar putea determina sfarsitul Razboiului Rece. Problema cea mai importanta pentru teoreticienii relatiilor internationale nu este ca nu au prevazut dramaticele evenimente din 1989-1991, ci ca nu a prevazut posibilitatea ca acestea sa aiba loc.

Pentru a ilustra sovietologia putem apela la scriitorul Zbigniew Brzezinski care in citatul : "Este probabil ca problema tranzitiei post-comunismului sa devina cea mai interesanta solutie politica si intelectuala cu privire la ceea ce astazi mai este cunoscuta drept lumea comunista. Va fi, dupa toate probabilitatile, dilema dominanta ce va confrunta peste cateva decenii, acea parte a lumii, evidentiind nu numai solutii analitice dar si practice" arata esecul acesteia. Acest pasaj indica faptul ca inainte cu un an de prabusirea regimurilor comuniste in Europa de Est, puterea sovietica era inca privita ca fiind reformabila, dar foarte durabila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.