Birocratia

Trimis la data: 2015-04-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Dan_T
Dimensiune: 55kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Birocratia face parte din limbajul curent si avem cu totii idee la ce se refera. De exemplu, sa ne gandim la primirea rece pe care personalul de la ghiseu ne-o face dese ori la posta, la banca, la metrou, la serviciile de reclamatii etc. Nu este oare aceasta birocratie? Dar daca le-am intreba pe aceste persoane aflate la dispozitia cetateanului, acestea vor spune probabil ca birocratia este atitudinea autoritara si distanta a directorilor. Daca am pune aceasta intrebare directorilor, este sigur ca ei vor pune in evidenta, printre cauzele birocratiei, sistemul de personal care bineinteles impune conventii colective rigide si nu se gandeste decat la satisfacerea cerintelor sindicatelor si la apararea stricta a intereselor lor privind cariera.
In sfarsit, daca am impinge ancheta pana la sindicate, fara indoiala, acestea vor pune birocratia pe seama reglementarilor aparute care demobilizeaza personalul si suscita apatia.
La prima vedere, birocratia reprezinta indiferenta celorlalti, reticienta lor de a lua in serios problemele cotidiene pe care fiecare dintre noi le intampina in munca sa sau in situatia sa de client, utilizatori, pacient, consumator, cetatean sau contribuabil; indiferenta, dar si incetineala, pasivitate, rigiditate, inumanitate si autoritatarism.

Functionarului refugiat in spatele statutului sau i se atribuie un spirit minutios, timorat si marcat de lene si limite, in timp ce administratia ca entitate devine un big brother raufacator.
Cuvantul birocratie are astfel, in sens comun, mai multe reprezentari sociale imprecise si difuze, dar care au toate un sens deplorabil si nefast. Ne putem astepta din partea specialistilor in stiinte publice la o definitie precisa si clara. Dar nu am gasit nimic despre acest domeniu. Chiar si specialistii au sporit confuzia propunand noi semnificatii.

Puterea birourilor. Aceasta definitie este conforma etimologiei cuvantului birocratie. Se desemneaza prin aceasta extindere a serviciilor orizontale care, in teorie, nu exista decat pentru a furniza incadrare si o asistenta juridica, contabila si de gestiune a serviciilor operationale efectiv insarcinate cu realizarea obiectivelor organizatiilor publice sau private.
Organizatiile de mari dimensiuni. Firme traditionale, mari intreprinderi industriale, comerciale, bancare sau de servicii, mari administratii sau societati de stat. Birocratia reprezinta, in acest sens, mari organizatii complexe si moderne.

O organizatie bazata pe reguli de rationalitate. Impersonalitate, ierarhie, diviziunea muncii, cu posturi legate de merite si de cariera. Este modelul clasic de birocratie, acela formulat de marele sociolog Max Weber.Reglementarea. Are un sens asemanator cu precedentul. In manualele de gestiune se utilizeaza adesea cuvantul birocratie pentru a desemna reguli oficiale si scrise dupa care sunt conduse organizatiile. Birocratia devine astfel un termen juridic care inglobeaza tot ceea ce reprezinta cadrul formal al unei organizatii: organigrame, reglementari, statuturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.