Birocratia - amenintare sau oportunitate

Trimis la data: 2013-05-27
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 0
Autor: nicole_tdnl
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aceasta tema este importanta, deoarece in cadrul tuturor relatiilor dintre administratia centrala si cea locala, intre administratia publica si cetatean intervine birocratia. Ipoteza de la care am pornit in realizarea eseului este ca birocratia reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea tarii din punct de vedere economic, social, cultural etc si creste coruptia.Pentru a putea sa vedem ce influenta exercita birocratia in cadrul unei societati, este necesar sa cunoastem ce inseamna birocratia.
Birocratia reprezinta un mod de organizare destinat administrarii pe scara larga a unor resurse prin intermediul unor persoane specializate, de regula plasate intr-o structura ierarhica si dispunand de atributii, responsabilitati si proceduri strict definite.Termenul "birocratie" a fost introdus de sociologul german Max Weber, care a dorit sa identifice sursele de autoritate intr-o organizatie. Asadar, exista organizatii orientate spre lider, organizatii patriarhale si organizatii birocratice.

Pentru Weber, organizarea birocratica are exact sensul opus celui folosit de populatia din tara noastra. El o considera cea mai moderna si eficienta forma de organizare, pentru ca: autoritatea si competenta fiecarui functionar este clar definita in interiorul organizatiei, exista o ierarhie a nivelurilor de autoritate, se actioneaza conform ordinelor, exista un sistem de reguli si proceduri care determina rationalitatea proceselor, comunicarea si circulatia informatiilor sunt precis reglementate iar funcionarea este bazata pe specialisti-conducatori si specialisti-experti.

Asadar, birocratia se caracterizeaza prin ierarhizare. Fiecare element din cadrul ierarhiei care detine o pozitie speciala este investit unui rol care il asigura si il situeaza la un anumit nivel in interiorul aparatului administrativ. Aceasta ierarhizare are doua aspecte strans legate: in primul rand faptul ca scopurile administrative sunt urmarite de o maniera piramidala, iar in al doilea rand faptul ca functionarii trebuie sa se supuna functionarilor aflati la nivele superioare.

De exemplu, ierarhizarea asigura unitatea in interiorul unui minister. Ministrul este seful administratiei sale, superiorul ierarhic, al tuturor functionarilor care fac parte din ea. Autoritatea ministrului coboara treptat spre diferitele esaloane ale ierarhiei.In ceeea ce priveste relatiile dintre administratia publica si cetatean, nivelul de rigiditate este direct legat de gradul de birocratizare.

In Europa continentala, modelul birocratic s-a aplicat cu un plus de vigoare, ceea ce a dus la crearea unui aport autoritar si bazat pe distantare in ceea ce priveste relatiile dintre administratia publica si cetatean.In S.U.A. stilul de comunicare a fost mai putin rigid neexistand o ruptura atat de mare fata de societate.In tarile in curs de dezvoltare putem spune ca se regaseste o combinare a primelor doua tipuri de relatie. Pe de o parte, sistemul se caracterizeaza printr-o birocratie excesiva, iar pe de alta parte se pastreaza anumite structuri traditionale care fac ca relatia sa fie mai fluida.

In cadrul relatiilor dintre administratia publica si cetatean, rolurile sunt stricte: administratul (cetateanul) este nevoit sa se multumeasca cu cateva elemente de informare pe care administratia publica i le ofera. Dintre acestea putem mentiona: ghiseul, biroul, audienta, dialogul scris (corespondenta, formulare) s.a.In continuare voi prezenta viziunea diferitelor personalitati despre birocratie.

Intr-o vizita de lucru efectuata anul trecut de presedintele Romaniei in Luxemburg, acesta a apreciat ca una dintre problemele cu care se confrunta Romania la acest moment este birocratia: "nu spun ca birocratia din Romania este mai mare decat in Germania sau Franta, dar diferenta este de eficienta birocratiei". Printre cauze, Basescu a enumerat lipsa de eficienta a angajatilor, de training a functionarilor publici, coruptia si, uneori, "chiar lipsa de atasament fata de munca depusa".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.