Biserica Ortodoxa din Moldova si Tara Romaneasca

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins:


Biserica Ortodoxa din Moldova
in secolul al XVIII-lea ..................pag 2

Biserica ortodoxa din Tara Romaneasca in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Mitropolitul Grigorie Dascalul .................pag 4
Biserica Ortodoxa din Moldova in secolul al XVIII-lea

Context politic

In perioada 1711-1821 scaunul domnesc al Moldovei a fost ocupat numai de fanarioti; biserica a cunoscut in aceasta perioada o stare destul de buna, in pofida greutatilor prin care a trecut. In perioada fanariota, in Moldova n-a fost decat un mitropolit grec, destul de activ, de altfel,si un episcop la Roman care a activat mai putin de un an. Impotriva acestora au avut loc proteste generale, asa incat scaunele vladicesti au ramas pe seama ierarhilor romani, impiedicandu-se astfel tendinta de infiltrare greceasca in biserica noastra.

Intre anii 1714-1736 s-au tiparit la Iasi doar 8 carti, dar dupa 1741 s-au tiparit zeci de carti la Iasi, marea majoritate in romanesti. O alta tipografie a functionat pe langa Episopia din Radauti intre anii 1744-1746, in anul 1741 Constantin Mavrocordat a dat asa numitul "asezamant", care cerea, intre altele o mai buna pregatire a viitorilor preoti. Opera sa a fost continuata de domnitorul Grigorie II Ghica. Acesta a dat un hrisov, in 1747, in care randuia ca pe langa vechea scoala de la Iasi sa infiinteze cate o scoala la fiecare episcopie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.