Biserica unita din Transilvania in sec. al-XVIII-lea

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins:

Context politic
Framantarile din Biserica Unita
Inochentie Micu
Revendicari pentru poporul roman
Lupta pentru "legea" stramoseasca
Exilul la Roma
Urmasii lui Inochentie Micu
Concluzii
Context politic. Unirea unei parti a clerului si a credinciosilor din Transilvania cu Biserica Romei a produs mari tulburari in viata romanilor de aici. Nemultumirile de ordin religios impotriva noii stapaniri habsburgice se impreunau cu cele de ordin social-politic.

Lipsit de ajutor din partea clerului si a credinciosilor sai, precum si de ajutorul material al Tarii Romanesti, supravegheat indeaproape de teologul iezuit, Atanasie a incercat o inlaturare a uniatiei in 1711, dar fara succes. Chinuit de remuscari, Atanasie a murit la 19 august 1713.

Framantarile din Biserica Unita. In aceste imprejurari, conducerea treburilor Bisericii Unite au fost conduse de teologul sau Francis Szunyogh, care era, de fapt adevaratul conducator al Bisericii Unite, inca din vremea lui Atanasie. Acesta a fost si motivul pentru care protopopii l-au rugat sa primeasca sa le fie episcop, dar Szunyogh a refuzat, motivand ca randuielile ordinului sau il impiedica sa primeasca o asemenea demnitate. Refuzand, soborul protopopilor uniti, convocat la Alba Iulia la 9 noiembrie 1713, a hotarat sa propuna pentru numire pe mireanul Wenceslaw Frantz, secretarul lui Atanasie, originar din Boemia. Nefiind confirmat de Curtea din Viena, s-a intrunit al doilea sinod, la 16 aprilie 1714, cand protopopii alegatori au propus trei candidati, si anume: pe Wenceslaw Frantz, pe care il recomandau drept "cel mai potrivit, care ne-a captivat sufletul si inima", pe protopopul Pavel din Hateg si Dumitru din Alba Iulia. Nefiind confirmat nici acum, a fost convocat al treilea sinod, intrunit tot la Alba Iulia, la 24 noiembrie 1714. La cel de-al patrulea sinod convocat la Sibiu, la 9 ianuarie 1715, nu s-a prezentat decat un singur protopop, Ionascu Monea, cu votul sau si a trei preoti. Sinodul a ales pe Ioan Patachi, originar din satul Strambu (jud. Cluj), cu studii la Cluj, Viena si Roma (unde a obtinut doctoratul in teologie), hirotonit preot romano-catolic. Declarat "ales" de contele ungur care prezida "sinodul", Patachi a fost confirmat de imparat in 23 decembrie 1715.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.