Blada populara - demonstratie

Trimis la data: 2003-10-01
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.44 / 10
Downloads: 3155
Autor: Ioan Dumitrescu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 93
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Balada populara este o creaţie in epica in versuri al cărui autor este anonim si care infatiseaza o întâmplare petrecuta demult. O astfel opera epica este si balada Mănăstirea Argeşului deoarece întâmplarea realizata este dramatica, personaje sunt prezentate in antiteza .
Ele trăiesc sentimente puternice in sufletul autorului .Elementele reale se îmbina cu cele imaginare este prezentata legătura cu natura ,figurile de stil contribuie la realizarea artistica si se îmbina naraţiunea si descrierea cu dialogul.

Ea este o creaţie populara care porneste de la existenta unei minunate constructi a cărei apariţie încearcă sa o explice de acea. Sunt vizibile elemente specifice legendei in aceasta creaţie populara.
Intamplarile realizate sunt numai un pretext deoarece prin dramatismul lor si prin personaje conturate are si trăsăturile baladei populare.
Deci in concluzie balada Mănăstirea Argeşului este o balada legendara.
Fiind o creaţie epica autorul popular narator obiectiv realizează la persoana a-III-a un sir de intamplari care se constitue in momentul subiectului.

Conţinutul acestei balade poate fi prezentat pe scurt : In prima parte a textului se sugerează ca Domnitorul negru Vodă si meşterii căutau un loc pentru ridicarea unei mănăstiri . Acest loc îl reprezinta un zid parasit unde meşteri se apuca de treaba dar ce se construia ziua se darama noaptea.

Sub ameninţarea pedepsei cu moartea meşterii încetează sa stea dar in zadar Meşterul Manole are un vis in care Dumnezeu ii transmite ca pentru ridicarea mănăstiri sa jerfeasca pe prima fiinţa care va aduce de hrana lor. spre nefericirea lor prima fiinţa este chiar Ana soţia lui atunci se roagă la dumnezeu si invoca forţele naturi pentru a opri-o dar in zadar.

Infrangandu-si durarea si teama manole se apuca de treaba .După ridicarea mănăstiri meşteri sunt intrebati de Negru Vodă daca mai pot face alta si mai frumoasa si meşteri afirmând ca da Vodă i-a lăsat pe acoperiş . Meşterii isi fac aripi de şindrila si încearcă sa zboare da in zadar.

In aceasta opera personajele sunt puţine si prezentate in antiteza ;
Manole este personajul principal creator de arta si de frumos, orgolios (pentru ca refuza sa construiască un zid care se surpa noaptea),are un moment de slăbiciune (atunci cand o zideşte pe Ana), da dovada de tărie de caracter (atunci cand ies supinele Anei din zid) Negru vodă este personajul secundar si el sete un iubitor de arta si de frumos dar este egoist deoarece totul vrea sa i se cuvină lui .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.