Blaga

Trimis la data: 2006-05-31
Materia: Filosofie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 5131
Autor: Valentin Grigorescu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 226
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Blaga in lucrarea sa intitulată „Geneza metaforei şi sensul culturii”, Blaga susţine că există o diferenţă de esenţă, deci una calitativă, între om şi animal. Blaga spune că destinul omului este întru mister şi pentru revelarea acestuia. Blaga
Blaga - Omul, spre deosebire de animal, este cel care creează cultura şi tocmai aceste creaţii de cultură sunt revelări ale misterului în care este situată existenţa umană. Revelarea presupune o iluminare şi o participare la această iluminare.

Blaga - Misterul este rezultat al actului creator al Marelui Anonim. Aici intervine diferenţa de natură dintre om şi animal, prin faptul că numai omul poate intra în contact cu misterul.

Omul încearcă să-şi reveleze misterul prin două moduri: prin cunoaştere şi pin plăsmuire. Misterul poate fi revelat mai uşor prin cunoaştere decât prin creaţie. Blaga face o distincţie între cultură şi civilizaţie, cultura însemnând existenţa întru mister şi pentru revelare, iar civilizaţia însemnând existenţa întru imediat şi pentru securitate, care este mai mult proprie existenţei animalului. Omul este capabil sa-şi depăşească condiţia imediatului şi a securităţii.

El poate sa-şi jertfească propria existenţă pentru crearea de cultură. În mod clar pentru aceasta se diferenţiază de animale fiind superior lui.

Întreg sensul existenţei umane şi deci scopul său, se află în cultură, prin cultură înţelegându-se operele, simbolurile şi un ansamblu de valori. Vedem astfel că omul şi-a făurit o lume proprie – o lume a cunoaşterii în care misterul se dezvăluie celui care este capabil să-l primească, omul având această capacitate. Prin cultură, omul îşi descoperă propriul său sens al vieţii.

Observăm astfel din textul lui Blaga, că omul există şi pentru imediat şi pentru securitate, dar că trebuie să-şi depăşească condiţia aceasta pentru a nu rămâne la nivelul de animal şi trebuie să se îndrepte spre un nou orizont: întru mister şi revelare – „Omul spre deosebire de animal, nu există numai întru imediat şi pentru securitate, ci şi în alt orizont: întru mister şi revelare.

Omul, şi numai el, are în consecinţă un destin creator, care îi modifică şi dezaxează chiar şi legile biologice”. Astfel, omul trăieşte într-un dublu orizont, primul orizont este acela care îi asigură securitate şi orizontul al doilea care este orizontul misterului. Al doilea orizont, cel al misterului, este propriu doar omului, iar misterul trebuie revelat, adică făcut cunoscut.

Ca o consecinţă a locuirii într-un asemenea orizont este faptul că omul este capturat de un destin creator. De aceea omul nu este împlinit decât atunci când creează căci are nevoie să transmită mai departe misterul revelat. – „Omul este capturat de un destin creator, într-un sens cu adevărat minunat; omul este în stare pentru acest destin să renunţe câteodată chiar până la autonimicire la avantajele echilibrului şi la lucrurile securităţii”

Pentru că omul nu poate înţelege în totalitate misterul, înţeles aici ca rezultat al actului creator al Marelui Anonim, îi rămâne totuşi posibilitatea de a încerca să pătrundă în acest mister.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.