Boala Parkinson

Trimis la data: 2005-10-14
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 22
Autor: Darius
Dimensiune: 12kb
Voturi: 587
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Boala Parkinson este o boala degenerativa,apare intre 40-50 ani, predominind pentru sexul masculin,prevalenta fiind estimata la 120/100000 locuitori. Astazi conceptia patogenica arata o degenerscenta a sistemelor dopaminergice centrale dar si a altor cai monaminergice(noradrenalina, serotonina) colinegic si peptidergic ;se descriu ,de asemenea si altineurotransmitatori alterati in aceasta boala cum ar fi :GABA,substanta P si metenkefalina.Boala Parkinson
Boala Parkinson - MORFOPATOLOGIE

Leziunile principale sunt situate in Locus Niger, care microscopic apare palida, pigmentul melanic fiind inglobat de macrofage. Microscopic celulele din substanta neagra despar in timp, exista o diminuare mai putin severa a neuronilor din zonele tegumento-corticolimbic, de asemenea a caii dopaminergice, de asemenea in locus ceruleus (punct de plecare a inervatiei noradrenergice cerebrale), nucleul dorsal al vagului si alte formatiuni continind in general monamine sau aceticholina Se asociaza proliferarea gliala si in evolutie apare tesutul cicatricial.

SIMPTOMALOGIE

• Debutul este insiduos cu senzatie de parestezii si intepenire a unui segment cu dificultate in executarea si controlul unor miscari ; alteori boala incepe cu tremorul caracteristic la extremitatea distala a mainii ; mersul devine incetinit,faciesul inexpresiv cu lentoare in vorbire ;
• In perioada de stare se gasesc intricate cele trei sindroame principale ;

1. Akinezia, simptom fundamental care consta in pierderea intiativei motorii ; bolnavul este imobil, facies inexpresiv,fix, clipitul este rar sau chiar lipseste, miscarile automate sunt diminuate sau absente,nu prezinta balansul membrilor superioare in mers, ca si gesticularea in timpul vorbirii; mersul este ezitant la pornire, mers cu pasi marunti- fuge dupa centrul sau de gravitate, are latero si retropulsii.

Vorbirea este monotona, fara modulatiuni,uneori tahifemie si palilalie. Sub influenta unui stress apare fenomenul de Kinezie paradoxala, in care bolnavul devine dinamic, se misca cu usurinta(descarcari de catecolamine)pentru o perioada de timp; akinezia paradoxal apare sub tratamentul cu L-Dopa,timp indelungat si cu doze necorespunzatoare; alta consecinta a a akineziei este acatisia in care bolnavul nu-si poate pastra mult timp o postura.

2. Hipertonia este cel de-al doilea simptom parkinsonian si care are caracteristicile hipertoniei extrapiramidale. Deseori bolnavul prezinta”perna psihica”- sta culcat cu capul ridicat ca si cind ar avea o perna; in mers se deplaseaza in bloc, la intoarcere,deplasarea se face fara sa miste capul.

3. Trenomorul parkinsonian, aparut uneori la debut, dar lipsa alteori in formele achinetice-hipertonice are caracter de de postura, apare in repaus si dispare cu ocazia miscarilor voluntare sau vorbirii;tremuratura este pseudogestulare,are un ritm de 4-6 cicli pe secunda,este distala:la degete stimuleaza miscarile de numaratul banilor, a facerii unei pilule sau rasucirea unei foite de tigara;la pumn imite miscarea de batere a tobei iar la picior de batere a tactului; barbia silimba tremura, dar miscarea involuntara nu se produce la cap; corpul nu tremura,el este antrenat de miscarile involuntare ale picioarelor.

4. Ca tulbulrari vegetative se descriu o sialoree, seboree accentuata, mictiuni imperioase si hipotensiune ortostatica;deseori se constata edeme cu acrocianoza, tulburari trofice cu artoze degenerative si retractii tendinoase cu varus equin si deformari ale degetelor(reumatism palidal).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.