Boala diabetica a muschiului cardiac

Trimis la data: 2014-01-10 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Diabetul zaharat este un domeniu de patologie care a suscitat un interes deosebit prin natura si complexitatea evolutiei bolii, natura si amploarea complicatiilor sale, existand pana in prezent o literatura medicala extrem de extinsa dedicata studiului acestei afectiuni.
Atentia deosebita care vizeaza aceasta boala este, pe de alta parte, motivata de incidenta sa aflata in continua crestere, fiind in prezent considerata ca si boala populationala. In acelasi timp, diabetul zaharat reprezinta un important factor de risc cardiovascular implicat in accelerarea instalarii cardiomiopatiei diabetice si a aterosclerozei, aproximativ 75% dintre pacientii diabetici decedand prin boli cardiovasculare.

Atentia deosebita care vizeaza aceasta boala este, pe de alta parte, motivata de incidenta sa aflata in continua crestere, fiind in prezent considerata ca si boala populationala.In acelasi timp, diabetul zaharat reprezinta un important factor de risc cardiovascular implicat in accelerarea instalarii cardiomiopatiei diabetice si a aterosclerozei, aproximativ 75% dintre pacientii diabetici decedand prin boli cardiovasculare.

Cauzele frecventei crescute a bolii cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt numeroase, dislipidemia de acompaniament fiind una dintre cele mai importante probleme generatoare de comorbiditate.Lucrarea pe care am elaborat-o isi propune sa evalueze corelatiile care exista intre gradul de control metabolic al diabetului zaharat tip 2, a modului in care este realizat acest control metabolic (optimizarea stilului de viata al pacientului cu diabet zaharat tip 2 - dieta, exercitiu fizic, renuntarea la fumat, renuntarea la consumul de alcool, adaptarea la stres, asociata farmacoterapiei, respectiv a medicatiei antidiabetice) si aparitia disfunctiei cardiace, la un lot de pacientii cu diabet zaharat tip 2.

Studiul a fost efectuat in judetul Bihor, pe un grup de pacienti dispensarizati si monitorizati in cadrul Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Oradea si al Spitalului Clinic Universitar Oradea, rezultatele acestuia dovedindu-se comparabile cu cele ale altor studii derulate pe mari loturi de pacienti, la nivel international, care au avut acelasi scop.

A© Boala muschiului cardiac >> este o realitate medicala, fiind vorba de afectarea miocardica difuza; in cadrul acestei entitati sunt cuprinse atat modificarile functiei ventriculare stangi (disfunctia diastolica survenind precoce, ulterior instalandu-se si ), cat si modificarile morfologice tipice, reprezentate de ingrosarea septului interventricular si a peretelui posterior al ventriculului stang.

Durata de evolutie a diabetului zaharat a influentat totdeauna aparitia cardiomiopatiei diabetice si amprentat negativ evolutia acesteia.
Controlul optim al glicemiei pe termen scurt, dar mai ales controlul glicemiei pe termen lung, s-au corelat cu stadiul evolutiv al cardiomiopatiei; ameliorarea controlului glicemic pe termen lung la pacientii aflati in lot s-a asociat imbunatatirea performantei ventriculare stangi si in special cu imbunatatirea performantei ventriculare diastolice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.