Bobine

Trimis la data: 2004-05-01
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 22
Autor: Mihai Florinescu
Dimensiune: 4684kb
Voturi: 273
Tipul fisierelor: rar
Acorda si tu o nota acestui referat:
In sens larg, prin bobina se intelege un element de circuit format dintr-un conductor electric astfel infasurat, încât se formează una sau mai multe spire. O spira are doua conductoare active: unul de ducere si unul de întoarcere, raportat la sensul curentului prin spira.
Ca forme obişnuite, întâlnim bobine cilindrice, paralelipipedice sau toroidale. Clasificarea bobinelor se poate face si după alte criterii, aşa cum va reieşi in cele ce urmează.

2. Materiale necesare pentru executarea bobinelor
Materialele din care se executa bobinele se aleg in funcţie de tensiunea de lucru, solicitările electrice, termice, mecanice sau de alta natura, din timpul funcţionarii. Materialele utilizate sa pot imparti in: materiale electroconductoare, materiale electroizolante, materiale auxiliare.

A.MATERIALE ELECTROCONDUCTOARE
Materialele electroconductoare se folosesc pentru realizarea infasurarilor propriu-zise, a legăturilor flexibile de ieşire, precum si pentru fabricarea elementelor de racord (borne, cleme). Cel mai mult sunt folosite cuprul si aluminiul, datorita proprietatilor electrice si mecanice ale acestora. Menţionam ca tehnologitatea cuprului depinde de gradul de ecruisare al acestuia. Deosebim in acest sens trei variante: cuprul moale (m), cuprul semitare (2/2 t) si cuprul tare (t).

Aluminiul este mai puţin utilizat decât cuprul, din cauza problemelor pa care le ridica lipirea sa. Rezistivitatea electrica mai ridica in comparaţie cu cuprul impune mărirea secţiunii conductoarelor si aceasta conduce la soluţii constructive necorespunzătoare pentru unele produse electrotehnice, dintre care menţionam maşinile electrice rotative.

Aluminiul este utilizat cu precădere pentru realizarea bobinelor la transformatoarele electrice de putere mare. La unele maşini electrice de putere mare se mai utlizeaza bare din aliaje de cupru. Conductoarele pentru bobine pot avea secţiunea circulara sau dreptunghiulara (pătrata) si pot fi izolate sau neizolate.

Materialele electroizolante servesc pentru realizarea izolaţiei intre straturi, a izolaţiei peste stratul exterior al bobinei si ca materialul pentru confecţionarea carcaselor.

Materialele folosite pentru izolaţia intre straturi trebuie sa aibă o grosime redusa, sa nu străpungă uşor si sa posede o putere de absortie mare pentru lacurile de impregnare.

Materialele frecvent folosite pentru izolare sunt: bumbacul, mătasea, prespanul, micafoliul, micabanda, hârtia de mica, benzi si tesaturi de sticla neimpregnate si impregnate, poliglasul, benzi din poliesteri, pâsla, din lâna artificiala, bachelita, melamina, pertinaxul, textolitul, sticlotextolitul etc.

Materialele electroizolante nu se utilizează separat decât foarte rar; cel mai adesea se realizează combinaţii de materiale cunoscute sub denumirea de scheme de izolaţie. Schemele de izolaţie se utilizează de exemplu, pentru izolarea bobinelor de maşini electrice plasate in crestăturile miezurilor magnetice, pentru izolarea capetelor de bobina de la maşini electrice rotative.

Pentru confecţionarea carcaselor se utilizează materiale electroizolante termogide, termoplaste, sau stratificate. Pentru anumite construcţii de aparate electrice de joasa tensiune, carcasele bobinelor parcurse de curent continuu se pot executa din aluminiu sau din alama.

Dintre materialele auxiliare utilizate la construcţia bobinelor fac parte materialele de consolidare (ex: pene de lemn), materialele de prindere metalice, lacurile de impregnare, de acoperire, substanţele decapante, adezivii, aliajele de lipit, rasinile de turnare.

Bobinele pot fi realizate cu spirale dispuse la un loc si atunci se numesc bobine concentrate, sau cu spirale dispuse in cresaturile miezului magnetic, si atunci se numesc bobine repartizate.

Bobinele aparatelor electrice sunt bobine concentrate si pot fi infasurate direct pe miezul magnetic, infasurate pe carcasa, infasurate fara carcasa/ bobinele infasurate pe polii aparenţi ai maşinilor electrice rotative sunt tot bobine concentrate si se numesc bobine polare. Bobinele concentrate ale transformatoarelor electrice, deoarece au unele particularitati constructive, vor fi prezentate separat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.