Bolile Sistemului Nervos Central

Trimis la data: 2005-03-21 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 18929
Autor: Renata Dobrescu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bolile Sistemului Nervos Central - Locomoţia, senzaţia, gândirea, vorbirea şi sentimentele se bazează pe structurile complexe ale celulelor nervoase ce formează sistemul nervos central, care poate fi afectat de o varietate de disfuncţiuni şi boli.Bolile Sistemului Nervos Central

Bolile Sistemului Nervos Central - Nervii trimit şi transportă mici semnale electrice prin întregul corp. Ei sunt implicaţi în toate acţiunile noastre şi în felul în care percepem lumea din jur – prin vedere, auz, miros, gust şi atingere.

Bolile Sistemului Nervos Central - Sistemul nervos are două părţi principale. Una dintre ele este sistemul nervos periferic (SNP). Nervii SNP -ului se ramifică prin corp şi ajung în fiecare parte a acestuia, de la frunte şi sprâncene până jos la vârful degetelor mâinilor şi picioarelor. Cealaltă parte este sistemul nervos central (SNC). Acesta este format din creier /centrul de comandă şi de control al sistemului nervos) şi măduva spinării, care coboară de la creier prin tunelul format de oasele coloanei vertebrale. SNC, primeşte semnalele nervoase de intrare de la SNP şi transmite semnale de comandă de ieşire prin SNP către toate părţile corpului. Creierul este şi locul în care oamenii gândesc, percep şi simt.

Simptome

SNC -ul efectuează multe sarcini, astfel simptomele problemelor legate de SNC sunt foarte variate. Identificarea sursei problemei în sistemul nervos este dificilă pentru că bolile şi lezările nervilor într-o parte a sistemului apar ca simptome departe de locul în care se află adevărata problemă. Câteva dintre simptome sunt pierderea simţului tactil, slăbirea sau dificultatea în locomoţie, pierderea capacităţii de a vorbi, tulburări de vedere, confuzie, ameţeală şi pierderea cunoştinţei.

Există multe boli care pot să afecteze SNC –ul. Două categorii principale de boli sunt cele care implică probleme ale alimentării cu sânge şi cele care implică infecţii. Există multe simptome provocate de o leziune fizică, adesea ea însăşi provocată de boală.

Ca orice parte a corpului, SNC are nevoie de alimentare vasculară. Întreruperea alimentării cu sânge mai mult de câteva minute provoacă probleme şi celulele nervoase încep să moară. La creier mai există o problemă – este închis în cutia osoasă rigidă formată de oasele craniului. Dacă în interiorul craniului se deteriorează un vas sanguin, apare o scurgere de sânge ce măreşte presiunea asupra creierului.

În cazul unei congestii cerebrale alimentarea cu sânge a unei părţi a creierului încetează dintr-un motiv oarecare şi celulele nervoase ale creierului private se substanţe nutritive pot să moară. O arteră ce aduce sângele la creier poate fi blocată de tromboză, sau un cheag de sânge. Acest lucru se poate datora unei probleme existente precum arterioscleroza, când pereţii arterelor se îngustează şi/sau ateroscleroza, când se depune grăsime pe interiorul pereţilor arterelor.

Altă cauză poate fi embolia – un cheag de sânge sau o bucată de ţesut din altă parte a corpului, precum inima sau plămânii, e transportat prin sistemul circulator spre creier şi se blochează în vasele sangvine mai înguste. O altă cauză a congestiei cerebrale este hemoragia cerebrală- scurgerea de sânge dintr-un vas sanguin deteriorat din cutia craniană. Sângele poate ţâşni printr-o zonă a peretelui vasului de sânge care este prea subţire şi asemănător cu un balon – acesta este anevrismul.

Diferitele zone ale creierului controlează diferite procese în anumite părţi ale corpului. Congestia cerebrală are simptome diferite, în funcţie de ce parte a creierului a fost afectat. Acestea includ pierderea capacităţii de vorbire, paralizia sau amorţirea unor părţi ale corpului, slăbiciune, confuzie, ameţeală şi poate leşinuri. Paralizia sau înţepenirea se produce adesea pe o singură parte a corpului, deoarece de obicei doar o parte a creierului este afectată.
Cine se află în pericol?

Congestia cerebrală este mai probabilă la cei cu tensiunea arterială mare şi/sau fumători. Alţi factori de risc sunt diabetul, nivelul înalt de colesterol în sânge, bolile de inimă şi cazuri de congestie cerebrală în familie. Congestia cerebrală afectează oamenii mai în vârstă, în special bărbaţii peste 65 de ani.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.