Bolile coloanei la animale

Trimis la data: 2012-04-03 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 50 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Olariu Vlad Ioan Dimensiune: 2534kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coloana vertebrala reprezinta axul central al scheletului si este alcatuita din succesiunea mai multor vertebre grupate din punct de vedere morfo-fonctional in cinci regiuni: cervicala, toracala, lombara, sacrala si coccigiana.Toate vertebrele sunt alcatuite dupa un plan comun. O vertebra care reuneste caracterele morfologice ale tuturor vertebrelor, vertebra tip, este formata din: corpul vertebral, arcul vertebral cu pedicul stang si drept si lamina vertebrala si o serie de procese pe care se insera muschii sau contribuie la alcatuirea articulatiilor intervertebrale

Regiunea cervicala este alcatuita din 7 vertebre. Prima dintre ele, atlasul nu prezinta corp vertebral si nici proces dorsal. In schimb procesele laterale sunt bine dezvoltate, sub foma de aripi. Axisul prezinta un proces dorsal foarte dezvoltat iar ventral dintele se afla in portiunea ventrala a canalului vertebral al atlasului, fiind mentinut in aceasta pozitie de catre ligamentul transvers si de catre cel apical. Articulatia dintre atlas si occipital permite miscari in plan sagital iar cea dintre atlas si axis in jurul axului coloanei vertebrale.

Incepand cu a treia vertebra cervicala (C3) fetele articulare craniale ale corpurilor vertebrale sunt orientate oblic dorsoventral iar cele caudale oblic ventro-dorsal. Acesta conformatie permite miscari atat laterolaterale cat si ventrodorsale in cadrul articulatiilor intervertebrale. Miscarile cu amplitudinea cea mai mare au loc in portiune craniala a coloanei cervicale. Vertebra C6 prezinta cele mai dezvoltate procese laterale, reper util atunci cand se abordeaza prin acces chirurgical ventral coloana vertebrala.

Regiunea toracala este alcatuita din 13 vertebre. Caracteristica principala a vertebrelor din aceasta regiune o reprezinta prezenta proceselor dorsale foarte dezvoltate si care descresc de la vertebra T1 in sens caudal. Corpul vertebrelor toracale este scurt. Fetele articulare sunt orientate usor oblic in portiunea craniala, similar regiunii cervicale, pentru ca in portiunea caudala sa fie verticale, paralel cu planul sagital.

Articularea corp vertebral-coaste are loc in portiunea craniala a corpului vertebral si cu fovea costala a proceselor articulare vertebrale. Miscarile in cadrul regiunii toracale craniale sunt reduse datorita masei musculare din jurul coloanei vertebrale, a ligamentelor si musculaturii coastelor. In portiunea caudala toracala miscarile sunt mai ample si constau, in principal, in flexie si extensie. Sunt posibile si miscari laterale de mica amplitudine.

Regiunea lombara este formata din 7 vertebre. Acestea prezinta un corp vertebral lung si lat. Vertebra L7 apare insa adesea mai scurta decat L6 si prezinta un proces dorsal mai scurt. Orientarea proceselor dorsale este craniala iar a celor laterale cranioventral. Orientarea fetelor articulare este verticala. Miscarile in regiunea lombara sunt limitate aproape exclusiv la flexie si extensie dar zona este relativ mobila in special in portiunea craniala.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.