Bolile pomilor semintosi

Trimis la data: 2015-02-05
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: elenita.22
Dimensiune: 74kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Boala apare pe toate organele aeriene ale plantei,prezentand simptome variate in functie de organul parazitat. Nervurile frunzelor se inegresc,iar pe zonele internervuriene apar pete brune, care de obicei ocupa intreaga suprafata a limbului. Frunzele atacate de aceasta bacterie se usuca in intregime,dar nu cad.Florile afectate se brunifica si se ofilesc.
Simptomul cel mai caracteristic este pe lastari si pe ramuri. Pe lastarii tineri, in jurul locului unde s-a produs infectia, apar leziuni sub forma de striuri brune,care de multe ori incercuiesc lastarul. Cand zona infectata cuprinde tulpina de jur-imprejur, pomul se usuca.
Boala se manifesta pe tot parcursul perioadei de vegetatie,incepand de la dezmugurire pana la caderea frunzelor, cu intensitate mai mare in cursul lunii mai si inceputul lunii iunie. Sunt atacate frunzele,florile,lastarii si uneori fructele tinere. Atacul pe frunze apare sub forma unei pasle albicioase,care acopera ambele fete ale limbului.

In scurt timp frunzele se deformeaza, se inconvoaie usor spre partea superioara, sunt mai putin elastice si se usuca de timpuriu. Florile atacate prezinta petalele deformate, in sensul ca limbul petalelor se ingusteaza,uneori chiar se despica in doua, pierd culoarea iar in unele cazuri se ingroasa si se vestejesc. Atacul pe fructele tinere determina o stagnare in crestere iar in unele cazuri o cadere a acestora. La soiurile foarte sensibile, pe fructe apare o retea fina de tesut necrozat.Arsura bacteriana este cea mai pagubitoare boala.

Este frecventa mai ales la pomii tineri, dar poate fi constatata si pe pomii maturi, manifestandu-se prin diferite simptome, in functie de organul afectat. De regula, arsura apare pe frunze, flori, lastari, ramuri si tulpini. Primul semn al bolii este aspectul de ars al inflorescentelor, care se observa primavara devreme. Florile atacate se brunifica si se ofilesc. Pe frunze apar initial pete nedefinite, brune, care de regula se extind si ocupa intreaga suprafata a limbului. In scurta vreme, frunzele se usuca in intregime si se apleaca in jos,ramanand in pom chiar si pe timpul iernii.

Pe fructe, boala se manifesta de la formare, pana in preajma maturarii, sub forma de pete definite, circulare sau neregulate. Tesuturile din dreprul petelor se zbarcesc si se coloreaza, la inceput in verde intens cu aspect umed, apoi in brun roscat sau brun inchis.
Deoarece infectia se extinde si distruge sistemul conducator, toata partea superioara a ramurii infectate se inegreste, se usuca si se indoaie de varf in jos. La suprafata plagilor de pe ramuri si trunchi apar picaturi de exudat, cleioase si incolore,la inceput apoi acestea se intaresc, devin galben brune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.