Bolile si daunatorii la capsuni

Trimis la data: 2015-01-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: wyky83
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Potentialul biologic de productie la capsun, la fel ca la toate plantele cultivate, este pus in valoare numai de plantele sanatoase. O plantatie sanatoasa de capsun, in care se respecta principalele verigi tehnologice, poate sa ofere peste 20-25 tone/ha. Atunci cand am "scapat" bolile in plantatie, productia scade simtitor, putand duce, in unele cazuri, la compromiterea recoltei.
Prezint, in acest referat, si metodele culturale, fiindca, in anii urmatori, va urma o restrictionare puternica a numarului de pesticide folosite in agricultura Uniunii Europene. Aceasta va impune implementarea unui sistem complex de prevenire si combatere integrata a bolilor si a daunatorilor.
Virozele se intalnesc frecvent la capsun, mai ales, in plantatiile care au fost infiintate cu stoloni proveniti din campurile de productie. Principalele simptome care se observa la plantele virozate sunt: mozaicarea, ingalbenirea, decolarea si/sau incretirea frunzelor. Productia plantelor afectate de viroze scade simtitor si, in unele cazuri, plantele se usuca.Exista si cazuri cand simptomele nu se vad cu ochiul liber.

Virusii sunt paraziti care se dezvolta in tesutul plantelor. Principalii vectori care transmit virusii sunt purecii, afidele si alte insecte, pentru organele superioare ale plantei, si nematozii in sol. Deoarece capsunul se inmulteste pe cale vegetativa, toate plantele afectate vor produce alte plante bolnave.

Exista in prezent un numar mare de viroze care afecteaza plantele de capsun, dar in acest articol vom prezenta doar trei, care au fost mai des semnalate in Romania, si care pot afecta semnificativ plantatiile pe rod.Ingalbenirea marginala a frunzei (Strawberry wild yellow edge - SWYE)

Principalul vector de transmitere sunt purecii. Simptome: plantele sunt de talie mica, frunzele au petiolul scurt; marginea frunzelor are o bordura galbena si foliolele se rasucesc in sus; are loc o ingalbenire usoara a frunzelor tinere, care isi reduc din suprafata; productia de fructe si stoloni scade drastic. Simptomele pe frunze sunt evidente inca din primavara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.