Borul

Trimis la data: 2004-04-28 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1888
Autor: Dobre Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Borul
BORUL(Borum) – este un element chimic din grupa III a sistemului periodic al lui Medeleev. Are numărul atomic 5 şi masa atomică 10,82. are doi izotopi stabili: B10 (19%) şi B11 (81%). A fost obţinut de G. Ge-liosac şi L. Tenar(1808). Borul se găseşte în natură numai sub formă de combinaţii cu oxigenul(acid boric, boraţi) şi în unii silicaţi.

Borul
Compuşii Borului se găsesc în cantităţi foarte mici în fructe şi în multe plante tehnice(bumbac).Borul se obţine prin: a) prin reducerea anhidridei borice cu magneziu sau sodiu; b) prin reducerea clorului de Bor în curent de hidrogen, folosindu-se arcul electric(1200-1400o). Borul e trivalent. În stare pură se prezintă sub formă de cristale negre-cenuşii cu punctul de topire 2300o, punctul de fierbere 2550o. Există în 2 modificaţii alotropice: cristalizat(densitate:2,54) şi amorf (densitate.2,45). Cristalele de Bor sînt foarte dure (9,5). Borul este indiferent faţă de apă şi aer. La încălzire manifestă o activitate chimică înaltă.

Borul
Borul reacţionează cu Clorul(la 4000), cu Bromul (la 7000) şi cu Azotul (la peste 9000). Combinîndu-se cu unele metale, Borul formează boruri(de ex. Mg3B2), iar cu Carbonul – carbura de bor (B4C-substanţă mai dură decît diamantul). Borul se foloseşte la fabricarea oţelurilor speciale(ferobor), a diferitelor aliaje cu Wolfram, Cupru, Crom, Siliciu. Borul este folosit în tehnica nucleară la detectarea neutronilor(pentru că posedă o secţiune de absorbţie mare, a neutronilor), precum şi la protecţia contra acestora(deoarece în urma reacţiei cu neutronii emite padiaţii Y slabe).

Borul
Compuşii Borului sunt folosiţi la prepararea combustibililor pentru rachete, în industria sticlei şi a ceramicii pentru producerea emailurilor şi a glazurilor, la sudarea metalelor, la fabricarea hîrtiei, la spălatul rufelor, la decolarea textilelor, pentru conservarea unor alimente (carne, peşte ş.a.), pentru prepararea unor produse anti-septice şi în cosmetică. Borul poate fi considerat hormon anorganic al plantelor. În lipsa lui, plantele tehnice(sfecla-de-zahăr, tutunul, viţa-de-vie) se ofilesc

Functionalitatea optima a organismului uman este asigurata de un aport alimentar corespunzator din punct de vedere calitativ si cantitativ. Referitor la natura si continutul de microelemente din produsele alimentare, acestea sunt elemente care trebuie avute in vedere la stabilirea regimurilor alimentare in functie de starea organismului. In ceea ce priveste borul, „esentialitatea” sa, din punct de vedere nutritional, nu a fost ferm stabilita, deoarece nu a fost definita inca o functie biochimica pentru acest element. Insa, cercetari recente (dr.Forrest H. Nielsen si colectivele pe care le conduce in cadrul Grand Forks Human Nutrition Research Center, USA) atesta ca borul poate fi socotit un micronutrient esential pentru organismul uman, cu efecte asupra metabolismului calciului si magneziului, asupra sistemului osos, asupra functiilor mentale.

Borul
In natura borul este omniprezent, concentratia acestuia in atmosfera fiind de aproximativ 0,5ng/m3 de aer, la suprafata apelor concentratia fiind mai mica decat 0,3mg/l, iar in apa potabila in medie de 0,03mg/l.
Borul este un element esential pentru plante, avand rol in crestere si dezvoltare, gasindu-se si in tesuturile animale si umane in concentratii scazute. In plante se gaseste sub forma de complecsi organo-borici cu alcooli, hidrati de carbon. in lipsa lui, cresterea inceteaza, plantele nu fructifica. Cantitatea de bor din plante variaza in functie de nivelul borului din sol, cantitatea de bor din sol putandu-se imbunatati prin administrare de ingrasaminte pe baza de bor, mai ales pe solurile alcaline.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.