Botanica - tropisme, mutatiile si nastiile

Trimis la data: 2004-08-06 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 2472
Autor: Lucian neagu Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tropisme: Reprezinta miscari de orientare a cresterii plantelor catre sau in sens invers directiei de actiune a factorului excitant, functi de intensitatea acestuia. Aceste miscari se datoreaza cresterii inegale a celulelor, determinata de actiunea hormonilor. Fototropismele reprezinta miscarile de orientare a cresterii plantelor, spre zonele cu intensitate luminoasa optima.

In cazul miscarilor fototropice, factorul de excitatie il reprezinta lumina iar pigmentii foto receptori, sunt situati in zona apicala. Energia luminoasa necesara pentru realizarea curburilor fototropice este foarte redusa. Iluminarea asimetrica determina repartitia asimetrica a auxinelor in tesuturile iluminate si umbrite. Astfel, auxinele din tesuturile iluminate sunt fotooxidate sau transportate lateral in tesuturile umbrite.

Ca urmare a redistribuirii auxinelor tesuturile din zonele umbrite cresc mai mult comparativ cu cele din zonele iluminate determinand realizarea unei curburi in zona de extensie celulara, spre sursa de lumina. Gravitropismul reprezinta miscarea de orientare a cresteiri, in functie de directia fortei de gravitatie. In acest sens se deosebeste gravitropismul negativ la tulpna si gravitropismul pozitiv la radacina, mplagiotropismul ramurilor edi diageotropismul rizomilor.

Celulele receptoare pentru forta de gravitatie se afla situata in meristemele apicole si in meristemele intercalare ale plantelor graminee. Sub actiujnea fortei de gravitatie continutul statocistelor se repartizeaza neuniform, spre partea inferioara a acestora. Miscarile gravitrope au o importanta deosebita pentru cultura plantelor, deoarece asigura inradacinarea acestora precum si ridicarea culturilor de cereale culcate la pamant de furtuni sau animale.

Tigmotropismul reprezinta miscarea de curbura a carceilor care are o importanta deosebita in sustinerea plantelor volubile. Aceasta miscare este frecvent intalnita la plantele din genurile vita de vie, castraveti etc. si este favorizata de vant, care determina frecarea sau lovirea carceilor de suport si excitarea celulelor mecanoreceptoare. Chimiotropismul reprezinta miscarea de crestere a radacinilor spre zonele de sol bogate in substante nutritive, sau de indepartare de zonele cu concentratii nocive. Cresterea tubului polinic pana la ovar este tot o miscare chimiotrop pozitiva, in urma caruia se realizeaza fecundarea.

Higrotropismul consta in orientarea cresteiri radacinilor spre zonele cu umiditate optica sau de indepartare de zonele cu umiditate necorespunzatoare. Receptorii pentru compusii chimici si pentru umiditate se gasesc la nivelul radacinii.

2. Mutatiile reprezinta miscarile laterale sau in jurul unei axe pe care le efectueaza plantele, sub influenta unor factori interni.
Mutatiile efemere se produc o singura data in viata plantelor si sunt reprezentate de miscarile pe care le efectueaza cotiledoanele in timpul germinarii semintelor, pana ajung la pozitia orizontala.

Mutatiile periodice specifica plantele volubile, reprezinta miscarile circulare pe care le efectueaza tulpina in timpul cresterii. Durata unei miscari variaza in functie de specie, intre cateva minute si cateva ore.

Mutatiile se datoreaza vitezei diferite de extensie a celulelor dinperetii laterali ai tulpinii. Aceasta diferenta a ritmului de crestere se presupune ca se datoreaza transportului auxinei sub forma de unde cu concentratii diferite.

3. Nastiile reprezinta miscari pe care le efectueaza diferite organe ale plantelor, ca urmare a variatiilor de turgescenta a celulelor, sub influenta a diferiti factori din mediul ambiant.

Nictinastiile constituie miscari de inchidere in timpujl noptii si de deschidere in timpul zilei a foliolelor unor plante Leguminacee si Oxilidaceae precum si a petalelor unor spelcii floricole. Factorul excitant il constituie modificarea temperaturii sau a intensitatii luminoase. Ca urmare se pot deosebi: termonasti si fotonasti.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.