Bovine - interventii pe intestine

Trimis la data: 2010-08-09
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Laur Diaconescu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se executa laparatomia la locul de electie.Se exploreaza cavitatea abdominala si se identifica ansele obstruate.Ansa obstruata se aduce in campul operator si se aplica al doilea rand de campuri.De o parte si de alta a corpului strain se aplica pensele de baraj intestinal.Daca in zona obstruata intestinul prezinta leziuni usoare,se incearca deplasarea intestinului pe o portiune de intestin sanatos.Cu bistruriul se deschide intestinul in sens longitudinal pe o lungime cat marimea corpului strain.Incizia se recomanda a fi executata intr-o zona putin vascularizata.
Se executa laparatomia,se exploreaza cavitatea abdominala,se identifica si se aduce in plaga operatorie segmentul de intestin cu afectiune.Manoperele de aducere in plaga operatorie nu vor fi brutale pentru a nu se rupe perete intestinal si continutul intestinal sa nu ajunga in cavitatea abdominala.Se aplica al doilea rand de campuri si se verifica viabilitatea ansei cu clorura de sodiu.Daca ansa isi schimba culoarea inseamna ca aceasta este viabila.
Rezectia de intestin se executa intre doua pense de baraj intestinal care se aplica pe perete intestinal sanatos.Rezectia se executa langa pensele de baraj sau la o distanta de 2-3 cm de pense in functie de tehnica ulterioara de realizare a enteroanastomozei. Odata cu intestinul se rezeca si lama de mezenter sub forma triunghiulara dupa ce in prealabil au fost ligaturate vasele mezenterice.
Vasele mezenterice se ligatureaza in asa fel incat sa nu fie ligaturate vase care iriga intestin sanatos.
Dupa rezectia de intestin se procedeaza la refacerea continuitatii si restabilirea tranzitului :
1.enteroanastomoza termino-terminala care consta in asezarea capetelor intestinale cap la cap dupa cere se sutureaza ;
2.enteroanastomoza latero-laterala-capetele intestinului se sutureaza bont ,se aseaza in pozitie izoperistaltica dupa care se sutureaza ;
3.enteroanastomoza latero-terminala.
1.Enteroanastomoza termino-terminala
Se aplica pensele de baraj intestinal.Rezectia de intestin se executa la aproximativ 3 cm de pensele de baraj.Odata cu intestinul se rezeca si lama de mezenter.
Vladutiu recomanda a se executa trei suturi.Un ajutor apropie cu pensele de baraj capetele intestinului si le prezinta cu deschiderile spre operator.Operatorul executa o sutura sero-seroasa cu catgut pe marginile adiacente pastrand capatul lung al firului,o sutura musculo-seroasa pe marginile adiacente pastrand capatul lung al firului si o sutura muco-mucoasa de jur imprejur cu matase.

Se continua sutura musculo-seroasa si pe cealalta jumatate si sero-seroasa si pe cealalta jumatate.Interventia se termina prin sutura lamei de mezenter pentru a preveni hernia transmezenterica.In urma acestor trei suturi postoperator se va forma un burelet care va ingusta lumenul intestinal.Alti autori recomanda doua suturi :musculo-seroasa si muco-mucoasa.

2.Enteroanastomoza latero-laterala
Rezectia de intestin se executa langa pensele de baraj intestinal.In spatele pensei se executa o sutura in punga de tutun cu matase,dupa care se indeparteaza pensa,bontul se infunda printr-o sutura cu catgut in fir continuu.Se procedeaza identic si la celalalt capat.
Intestinele suturate se aseaza in pozitie izoperistaltica.

Pentru refacerea tranzitului,ansele asezate in pozitie izoperistaltica sunt mentinute de catre un ajutor.Operatorul executa o sutura sero-seroasa pe o lungime de 7-8 cm pe fata opusa lui si pastreaza capatul lung al firului,dupa care cu ajutorul bisturiului sectioneaza sero-musculoasa la fiecare bont.Sectiunea se executa spre operator.Incizia se executa fara a traumatiza mucoasa.Cu ajutorul unui fir de catgut se sutureaza si musculoasele pe partea opusa lui pastrand capatul lung al firului.Cu bisturiul se deschid si seroasele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.