Bovine - operatii pe coloana vertebrala-Amputarea cozii

Trimis la data: 2013-09-04
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se recomanda in scop terapeutic,estetic si economic.In scop terapeutic,la toate speciile In caz de tumori, gangrena cozii,osteomielita,leziuni traumatice grave.In scop economic,la miei si purcei.La purcei pentru a impiedica codofagia,la miei pentru a preveni murdarirea lanai,mamelei si a miazelor cutanate.
In scop estetic la diverse rase de caini pentru incadrarea in standardul rasei.Interventiile economice si estetice se fac de obicei in prima saptamana de viata.Aceasta are avantajul ca socul este minim si hemoragia mica.

PREGATIRI PREOPERATORII
Instrumentar:
-incizie-hemostaza-sutura;
-garou;
-termocauter sau electrocauter.

Contentia:-la animalele mari in picioare ca pentru monta;
-la animalele mici in decubit sterno-abdominal.
Linistea operatorie:-tranchilizare la animalele mari;
-infiltratie locala la animalele mici.
Locul de electie:-tunderea si raderea perilor;
-dezinfectie;
-in functie de scopul urmarit: terapeutic-o portiune din coada sanatoasa;economic-2-3 vertebre;estetic-dupa standardul rasei.

TEHNICA OPERATORIE
Indiferent de forma dorita,amputarea cozii se executa la nivelul unui disc intervertebral.Identificarea discului se realizeaza prin palpare sau prin tatonare cu acul(acul nu patrunde prin capul vertebrei).

Coada poate fi amputata:
a)circular;
b)cu lamboul.
a)La animalele mari cu ajutorul codotomului,la miei si purcei cu termocauterul,iar la catei cu bisturiul sau cu foarfece.

La catei se executa in prima saptamana de viata dupa urmatoarea tehnica:un ajutor contentioneaza coada tragand pielea spre baza cozii.Se asigara astfel contentia si hemostaza provizorie.Cu foarfece si bisturiul se executa amputarea circulara.
b)Se practica la carnivore in scop estetic incepand de la varsta de o saptamana.

Un ajutor contentioneaza coada tragand pielea spre baza cozii.Operatorul cu bisturiul executa doua lambouri(unul dorsal si unul ventral) cu concavitatea spre baza cozii.Aceste lambouri trebuie sa fie suficient de lungi sa acopere portiunea musculo-osoasa,dar nu prea lungi deoarece dupa sutura se formeaza o cavitate in care se aduna exsudat.Dupa executarea lambourilor se sectioneaza coada la nivelul unui disc intervertebral.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.