Bovine - operatii pe esofag

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Chirurgia esofagului grupeaza o serie de interventii efectuate in scopul de a dezobstrua lumenul,de a evacua gazele din stomac,pentru administrarea unor alimente sau medicamente intrastomacal.Acestea sunt reprezentate de:Reprezinta introducerea in lumenul organului a unei sonde tubulare flexibile.Manopera se indica pentru dezobstruarea esofagului,evacuarea gazelor,administrarea de alimente sau medicamente.
la bovine: calea de acces este cea bucala.Se aplica speculumul bucal,iar in lipsa acestuia se aplica un calus.Sonda lubrefiata se introduce prin cavitatea bucala,faringe si se ajunge in esofag.Prin palparea jgheabului jugular se urmareste inaintarea sondei spre prestomace.Nu se va forta inaintarea sondei deoarece in traiectul ei intalneste trei obstacole:valul palatin,intrarea esofagului si cardia.

Atunci cand prin cateterism se urmareste impingerea unui corp strain situat in esofagul toracic asupra sondei se va exercita o presiune moderata si continua pentru a invinge contractia spasmotica a esofagului pe corpul strain.Patrunderea sondei in stomac este marcata de un zgomot de lichid.Permeabilizarea esofagului este urmata de reluarea imediata a deglutitiei si eructatiei.In cazul in care cateterismul esofagian se practica pentru dezobstruarea esofagului se recomanda punctia rumenului.

-la cabaline: contentia in picioare cu iavasaua la ureche.Se executa sondajul nazo-esofagian care evita primul obstacol-valul palatin.
La animalele mici se executa cu reserve.Daca sonda forteaza glota animalul va reactiona prin tuse.Se intrerupe sondajul si se reia dupa ce animalul se linisteste.Consta in deschiderea longitudinala a esofagului.Se practica pentru extragerea corpilor straini deglutiti opriti in portiunea cervicala a esofagului.Afectiunea se intalneste la bovine si la carnivore.

Se mai recomanda in crearea unei fistule esofagiene,extirparea unor tumori sau remedierea unui diverticul esofagien.Interventia este contraindicata in cazul in care corpul strain prin forma si dimensiuni a determinat leziuni grave a peretelui esofagian.Locul de electie:-difera functie cu specia sau in cadrul aceleeasi specii exista mai multe posibilitati de abordare a esofagului.
La cabaline incizia pielii si straturilor se face in jgheabul jugular stang in dreptul vertebrelor 4-6 sau la locul de stationare a corpului strain.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.