Bovine - operatii pe peretele si viscere abdominale

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se executa in scop de diagnostice sau ca operatie adjuvanta in interventii pe organele din cavitatea abdominala.
PREGATIRI PREOPERATORII
In interventiile pe cavitatea abdominala preoperator se recomanda cu 24 de ore dieta alimentara,iar in ziua operatiei si dieta hidrica.Rolul este de a evita balonarea anselor intestinale care prin aceasta stare se pot angaja intraoperator in plaga abdominala ingreunand actul operator sau pot fi traumatizate.
Se practica la animalele mici intrucat permita accesul operator la toate viscerele abdominale.Este putin traumatizanta,iar hemoragia este mica.La animalele mare prezinta dezavantajul ca cicatricea formata prezinta o rezistenta scazuta in raport cu greutatea viscerelor abdominale.Se practica la animalele mari in caz de hernie abdominala.
Pentru interventie,animalul se contentioneaza in decubit dorsal,iar dupa locul unde se executa laparatomia pe linia alba,in raport cu cicatricea ombilicala,laparatomia poate fi preombilicala(de la stern la ombilic) si postombilicala(de la ombilic la pubis).

In primul caz se abordeaza organele postdiafragmatice,in al doilea caz in ovariectomii,etc.
TEHNICA OPERATORIE
Se executa incizia pielii si a tesuturilor subiacente inclusive peritoneul.Cu ajutorul bisturiul se practica o incizie la nivelul liniei albe care intereseaza pielea si aponevrozele muschilor care alcatuiesc linia alba.Hemoragia este absenta.De cele mai multe ori ,odata cu deschiderea stratului aponevrotic se incizeaza si peritoneul parietal.

La animalele cu stare buna de intretinere intre stratul aponevrotic si peritoneu se interpune un strat adipos.In acest caz se prinde peritoneul cu o pensa,se executa un pliu avand grija ca in acel pliu sa nu fie ansa intestinala,dupa care in pliul format se face o butoniera.Prin aceasta plaga operatorie se largeste printr-o incizie cu foarfece pe pulpa degetului sau prin butoniera se introduce sonda canelata si plaga se largeste cu ajutorul bisturiului printr-o incizie dinauntru in afara.

In ambele cazuri se executa o incizie pe conducator.Se exploreaza cavitatea abdominala prin palpare si inspectie.
Inchiderea cavitatii abdominale se face printr-o sutura bietajata:una musculoperitoneala si una fibroperitoneala. Aceasta sutura se face cu catgut in fir continuu,avand grija ca intre buzele in timpul suturii sa nu fie prins tesut adipos.Pielea se sutureaza cu matase in fire separate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.