Bovine - operatii pe regiunea capului

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Decornarea este interventia chirurgicala prin care se impiedica dezvoltarea coarnelor la vitei sau se practica amputarea coarnelor la tineret si bovinele adulte.
Interventia se practica in scop economic mai ales in fermele cu crestere intensiva si in stabulatie libera prevenind traumatizarile intre animale si accidentele pentru om. Se executa si in scop terapeutic in caz de fracturi,cresteri vicioase,avulsii.
Cu ajutorul bisturiului se practica o incizie circulara in jurul mugurelui cornual si lamboul din interiorul inciziei se excizeaza.Hemostaza se asigura prin tamponament si forcipresura(strivirea cu pensa hemostatica).Prevenirea infectiei se face prin pudraj cu substante cicatrizante.
Se procedeaza identic si cu celalalt mugure cornual.
Postoperator plagile se trateaza deschis.
Se poate folosi si decornatorul Roberts care este asemanator cu trepanul.Se aplica decornatorul pe mugurele cornual si prin rasucire se executa incizia circulara,dupa care I se da decornatorului o pozitie tangentiala si executam si excizia lamboului cutanat.

Cu ajutorul creionului se frictioneaza zona mugurelui cornual aproximativ 30 sec. sau pana la aparitia unui exsudat rosietic.In timpul manoperei se urmareste prinderea intregii zone a mugurelui cornual pentru a preveni cresterea rudimentelor de corn.Cauterul incalzit la rosu-ciresiu se aplica pe mugure si se mentine 3-4 secunde.Apasarea trebuie sa fie moderata,sa distruga mugurele cornual,dar sa nu lezioneze osul frontal.

Daca rudimentul de corn are deja formata o cutie cornoasa se aplica termocauterul,prin temperatura se detasa cornul,iar pe tesutul denudat se mai aplica o data cauterul.Cu ajutorul bisturiului se executa o incizie circulara de jur imprejurul cornului dupa care pielea se decoleaza.Cu clestele sau cu fierastraul se executa amputarea cornului si a lamboului cutanat.Hemostaza se asigura prin forcipresura,iar la vasele intraosoase se introduce prin orificiu varful bisturiului ascutit si prin torsiune se rasuceste vasul in canalul osos.
Postoperator pot creste rudimente de corn daca bureletul cornual nu a fost excizat in totalitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.