Brancusi - Pasarea in spatiu

Trimis la data: 2009-05-28 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 763
Autor: Rafi Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Operele lui Brâncusi se pretează, extrem de probant, demonstrării raportului artă-mit. Izvoarele de inspiratie sunt însă reduse, nu pot fi luate în considerare direct, neconditionat, încât să putem reduce creatia sa simplist la un caracter ilustrativ al formelor arhetipale, al miturilor si legendelor vechi.

Multi cercetători au încercat să explice opera lui Brâncusi prin originea sculptorului: „ … această operă izvorăste din originea de tăran a sculptorului român si isi află explicatia spontană, pentru formele primordiale pe care si le asumă, în initierea sa în asceza tibetană '' (Walter Zanini, Tendintele sculpturii moderne).

Brâncusi a cunoscut legendele străbune românesti, miturile indiene vechi, mitologia greacă si eroii săi.Acestea au avut, în creatia sa, rezonante de conceptie, o influentă afectivă si imaginativă l-au determinat să gândească la caracterul universal al originii lucrurilor.

Principalele teme, susceptibile a fi găsite în miturile si legendele străbune, pot fi rezumate la câteva: originea Lumii, mitul păsării si al ascensiunii, tema dragostei si a fertilitătii, mitul mortii si al somnului, mitul centrului Limii, apoi cele apartinând direct mitologiei: Himera, Cariatida, Laocoon, Leda, Ulise, Prometeu, Narcis, Adam, Eva, sau cele românesti: Cocosul salutând Soarele, Poarta străbună, Scaunul, Masa, Vrăjitoarea.

Interpretarea, de către Brâncusi, a surselor arhetipale, a miturilor, mitologiei si a legendelor, nu a fost rezultatul unui proces mistic, ori a preluării dogmelor religioase, ci a parcurs un proces de eliberare si distantare de caracterele dogmatice si religioase traditionale, prin refuzul credintei si căutarea modelelor arhetipale.Pornind de la surse, Brâncusi a urmărit să imprime lucrărilor sale sensuri umane contemporane în forme plastice moderne.

Desprinderea de dogmele în care erau închistate miturile si legendele i-au asigurat libertatea de creatie, originalitatea si forta imaginatiei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.