Brancusi - bibliografie

Trimis la data: 2004-06-01
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 10
Autor: Monica Nedelcu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 353
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Brancusi s-a nascut la Hobita, sat la poalele Carpatilor, din partea olteneasca a Gorjului inconjurat de inaltimile domoale ale dealurilor impadurite. Sat de mestesugari si cioplitori in lemn care si-au construit singuri casele,diferite obiecte ca: lada de zestre, mese, scaune, ba chiar strabunicul sculptorului a ridicat in sat o biserica , cioplind-o cu barda,in lemn. Brancusi avea obiceiul sa mearga la munte pazitor la stana,unde asculta tot felul de intamplari, insa el a fost marcat de povestea unui cioban care a iubit o fata saraca pe care a luat-o de la parinti intr-o sambata seara,dupa care ea a disparut.
Brancusi pleaca de acasa si se stabileste la Craiova,ca baiat de pravalie si ospatar. Brancusi intra la Scoala de Arte si Meserii din Craiova,sectia sculptura,cu o bursa de200 lei anual,dupa ce construieste o vioara din scandurile unei lazi de portocale in fata musteriilor din carciuma , atragand admiratia celor din jur . Dupa cativa ani se inscrie la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti. Tutelat de prof. dr de anatomie D.Gerota , Brancusi studiaza muschii trupului omenesc , muncind aproape doi ani la sculptura unui om : “Ecorseul“ , copie a statuii antice a frumosului adolescent grec antinous.

Ecorseul a fost expus la Bucuresti fiind foarte apreciat de presa si servind drept model orelor de anatomie.Lucrarea este turnata in mai multe exemplare care sunt repartizate in tara , una din ele gasindu-se la Institutul Nicole Grigorescu. Vreme de mai bine de o jumatate de secol , tinerii sculptori romani au invatat anatomia dupa “Ecorseul“ lui Brancusi, care prin aceasta opera s-a propulsat catre sculptura vremii sale .

Dupa absolvirea scolii, obtinind calificative maxime , continua sa urmeze cursurile practice, si dupa ce isi indeplineste stagiul militar, cere o bursa de perfectionare si specializare in Italia . Dar in 1904, fara alte mijloace se indreapta spre Paris unde a trebuit sa munceasca pentru a se intretine. In atelierul sau tot ceea ce realiza ziua distrugea noaptea , fiind nemultumit de munca sa.

Intalnirea cu Auguste Rodin avea sa marcheze momentul pe care il traia Brancusi atunci. In 1906 , in noua sa locuinta , mansarda aflata in Place Dauphine , linga atelierul lui Pallady , Brancusi continua sa sculpteze busturi , intr-un modelaj ce se apropia tot mai mult de cel al lui Rodin .

Rodin , neinteles de multi , domina sculptura acelui moment , evitand scandalurile pe care le provoca . Tanarul Brancusi a asteptat ca Rodin sa-I priveasca lucrarile , ceea ce s-a intimplat la vernisajul din 1907 al Salonului Societatii Nationale a Artelor Franceze ,unde Rodin era presedintele sectiei de sculptura . Lui Brancusi ii sunt acceptate trei sculpturi : un bust , un cap de copil si “mindria “

Brancusi termina Scoala Nationala de Arte Frumoase din Paris si incepe sa primeasca comenzi , expunind cu regularitate la Saloanele din Paris si Bucuresti . Anul 1907 a fost unul dintre cei mai productivi ani ai activitatii sale artistice : a luat parte la trei expozitii prezentand 7 lucrari , a primit o comanda pentru un monument funerar , etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.