Branding institutional - Top Gear in Romania

Trimis la data: 2013-01-31
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.82 / 10
Downloads: 0
Autor: stoe
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Brandingul reprezinta in acceptiunea multor profesionisti ai domeniului procesul de creeare si intretinere a unui brand, acesta din urma reprezentand modul in care un produs, o persoana, o institutie sau chiar o tara se prezinta in fata publicului personal; clienti, furnizori, colaboratori si se diferentiaza de restul produselor printr-un nume, un simbol sau un design specific.
La fel cum un produs are nevoie sa se identifice si sa se individualizeze in piata de consum, asa si o tara are nevoia de a se diferentia de altele si de a se promova in randul strainilor, in special in randul potentialilor clienti. In acest caz clientii pot fi turisti sau pot fi consumatori din strainatate a produselor si serviciilor provenite din respectivul stat.Conform Luminitei Nicolescu, desi utilizarea efectiva a termenului de brand de tara s-a produs doar incepand cu anii 1980, acesta dateaza inca din 1968, cand cel putin din punct de vedere al teoriei marketingului, Howard si Sheth au introdus terminologia.

In zilele noastre brandingul de tara este mai actual decat oricand, fiind imperios necesar mai ales in proiectele desfasurate de institutiile responsabile cu promovarea turismului din fiecare stat in parte.Datorita vastelor modalitati de propagare si formulare a mesajelor existente la ora actuala, competitia statelor in materie de brand este mai acerba ca niciodata.

In prezent raspandirea tehnologiilor comunicationale a facut ca promovarea nationala sa nu se mai realizeze doar in cadrul targurilor dedicate pe acest subiect sau la nivel politic sau de interactiune a elitelor ori prin entitati din afara granitelor cum se facea in trecut mai ales in cazul fostelor tari comuniste ci si prin canale media moderne cum ar fi televiziunea si internetul. Acestea din urma au facilitat accesul mult mai facil la informatie si astfel mesajele de branding au inceput sa se transmita mult mai usor si mai repede direct catre marile mase.

1.2 Campanii nationale de promovare a Romaniei
La fel ca si celelalte state ale lumii si Romania depune, cel putin la nivel declarativ, eforturi sustinute de promovare si conturare a brandului de tara.In ultimii 10-15 ani au existat numeroase campanii de branduire si de promovare a Romaniei insa fara foarte mare feed-back. Chiar daca s-au investit zeci de milioane de euro, lipsa de continuitate a programelor le-au facut inutile. In primul rand neexistand o strategie la nivel national de promovare si branding, pe termen mediu si lung fiecare din aceste campanii au atins prea putin zona spre care acestea erau orientate.

Spre exemplu este cunoscut ca un mesaj de branding de tara poate ajunge si dupa 2 ani la urechile unui potential turist, insa in unele cazuri website-urile campaniilor au fost mentinute si pentru mai putin de un an, iar in plus fiecare campanie a avut un domeniu web diferit, fapt ce a oferit un mare dezavantaj continuitatii popularizarii brandului national. In al doilea rand, lipsa de interes si probabil incapacitatea acestora au facut ca fiecare din aceste campanii sa nu aiba legatura una cu alta, ceea ce a produs o oarecare dezorientare in randul publicului tinta, lezand din nou continuitatea mentionata anterior.

Printre aceste campanii putem enumera: "Fabulospirit", campanie initiata odata cu aderarea Romaniei la structurile Uniunii Europene, care desi a primit un buget semnificativ a fost anulata brusc dupa ce s-a realizat doar sloganul, datorita demisiei ministrului responsabil la vremea respectiva. "Simply surprising" s-a bucurat in perioada 2003-2004 de peste un milion de euro finantare , prezentand ideea in special sub forma de spoturi video. "Land of choice" a reprezentat o noua incercare a autoritatilor de conturare a brandului de tara.

Pentru aceasta campanie s-au realizat atat spoturi video cat si un imn, "de o vara" cum a fost el numit de catre presa, din nou fara a aduce rezultatele scontate, cel putin asa sustinand presa. "Explore the Carpathian garden" reprezinta campania actuala de promovare a Romaniei insa datorita scandalurilor din jurul acesteia si a lipsei de profesionalism, este foarte posibil ca si aceasta sa aiba parte de asemenea de o soarta esuata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.