Brasov

Trimis la data: 2002-07-05 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 7751
Autor: Marco3 Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Primele dovezi arheologice care atestă existenţa vieţii omului pe aceste meleaguri datează încă din paleolitic şi în continuare până în epoca fierului. Existenţa aşezărilor dacice şi ale populaţiei daco-romane este atestată prin descoperirile din zonele Bartolomeu, Schei, de pe dealul Şprenghi şi de sub Tâmpa. Dintre monumentele antichităţii, cel mai spectaculos este desigur Sanctuarul Dacic de la Racoş, din păcate greu accesibil pentru turiştii curioşi să-l viziteze.

La fel şi castrul roman de la Râşnov, mărturie a frontierei de nord-est a Imperiului Roman care trecea, în veacul al II-lea după Cristos, în apropierea municipiului Braşov. Inscripţia de piatră pomeneşte numele dacic străvechi al localităţii, Cumidava, şi faptul că romanii nu I-au dat o altă denumire este sugestiv pentru reconstituirea modului în care, din romani şi daci s-au plămădit poporul român, primii locuitori din era creştină ai acestor locuri.

Municipiul Braşov este atestat documentar la 1234 sub numele de Corona, la 1252 sub cel de Barasu, în 1288 sub denumirea de Braso şi în 1294 sub cea de Braşov.Aşezarea centrală a ţării între cele trei principate române, precum şi privilegiile succesive acordate de către domnitori, au făcut ca oraşul să fie centrul legăturilor umane, culturale şi economice între cele trei provincii, loc de refugiu pentru multe familii de domnitori, cărturari şi revoluţionari.

Braşovul şi împrejurimile sale, întinsa Ţară a Bârsei cum se numeşte zona depresionară, aveau în e- vul mediu trei puncte strategice conferindu-le un rol economic, militar şi politic de prim ordin. Primul este Cetatea Făgăraşului de unde, spune legenda, a plecat Negru Vodă să întemeieze Valahia, ţara românească de la sud de Carpaţii Meridionali. Cetatea şi ţinutul cunoscut sub numele de Ţara Făgăraşului au fost, timp îndelungat, un spaţiu de continuitate al administraţiei româneşti după obiceiul vechi al pământului şi un punct de sprijin în Transilvania al voievozilor valahi.

Al doilea punct este Castelul Bran, strjă a trecătorii prin care circulau mărfurile pe un circuit ce-şi avea terminalele vestice în Flandra şi Germania, iar în sud şi est, Turcia şi Orientul Apropiat. În fine, al treilea punct este Braşovul, cel mai important oraş al Transilvaniei în evul mediu, dominând viaţa economică în secolele XIV – XVI. Era o adevărată placă turnantă a ţărilor române (Transilvania, Valahia, Moldova), bucurându-se de importante privilegii comerciale. Poziţia geografică privilegiată îl situa înaintea Sibiului, Bistriţei, Clujului, Sighişoarei şi a altor oraşe din Transilvania vremii.

Bresle puternice, între care se aflau în frunte aurarii, ţesătorii, armurierii, au făcut ca Braşovul să nu rămână doar un punct al comerţului de tranzit, ci şi un înfloritor centru meşteşugăresc. Locuitorii, harnici şi cu simţ practic, l-au înzestrat cu echipamente caracteristice oraşelor medievale europene: ziduri de cetate şi bastioane, turnuri exterioare de supraveghere şi pază, depozite şi pieţe, ateliere şi prăvălii, hanuri, biserici şi spitale.

Arheologia confirmă vatra de altădată a scheienilor, la Pietrele lui Solomon. Pelerinajul annual al junilor şi numeroase legende atestă concluzii ale aşezării şi ale obiceiurilor tribale ale locuitorilor.
Incendiul devastator din 1689, când cea mai mare parte a clădirilor cu etaj din lemn au fost distruse,a lăsat în picioare doar puţine din construcţiile anterioare ale secolului al XVII-lea. Altele au fost demolate din considerente politico-strategice (Cetatea de pe Tâmpa) sau din raţiuni de dezvoltare edilitară (zidurile din partea de nord a oraşului). Cu toate acestea, Braşovul păstrează şi azi un patrimoniu arhitectural vechi care a rezistat în timp.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.