Brazilia

Trimis la data: 2002-12-19
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 19
Autor: Maria Nica
Dimensiune: 98kb
Voturi: 1129
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O minunata initiativa omagiaza anul universitar al descoperirii Braziliei.
La 22 aprilie 1500, navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral descoperea un nou teritoriu care avea sa fie botezat cu numele de Adevarata Cruce.
El dobandea, o data cu timpul, o nuoa denumire, Brasil, reproducand la nivelul cartografiei si geografiei impactul pe care un produs exotic il poate avea: Pau-Brasil, lemnul de culoarea jaratecului, urma sa boteze o tara, lasand in uitare primul ei nume crestin.

A 5-a mare putere a lumii ca intindere si a 8-a ca forta economica, Brazilia nu este o tara a viitorului, ci este o tara a prezentului, o mare fereastra de oportunitati deschisa celor care doresc sa colaboreze cu unul din protagonistii globalizarii, celor care au nu numai dragostea fata de cultura si civilizatia unui spatiu latin, ci si pentru cei cu simtul afacerilor. Cu cei 8.512.000 km² ai sãi, Brazilia este cea mai mare tarã din America Latinã, acoperind 47,3% din suprafata acestui continent, si a cincea tarã ca mãrime din lume din punct de vedere al suprafetei, fiind depãsitã doar de Federatia Rusã, Canada, China si SUA.

Dimensiunea maximã de la nord la sud este de 4395 km, iar de la est la vest de 4319 km. Coasta atlanticã a Braziliei are o lungime de 7367 km. Tara este traversatã de Ecuator în apropiere de Macapa si de Tropicul Capricornului în apropiere de São Paulo. Ecuador si Chile sunt singurele tãri din America de Sud cu care Brazilia nu are granitã comunã, având 10 vecini: Guyana Francezã, Surinam, Guyana, Venezuela, Columbia, Bolivia, Peru, Uruguay, Paraguay si Argentina.

Brazilia a ajuns la circa 164 milioane de locuitori la sfârsitul anului 1999, ocupând locul cinci în lume, dupã China, India, SUA si Indonezia. Densitatea populatiei este de 19,2 locuitori / km2 iar speranta de viatã a crescut de la 41,5 ani în 1950 la 67,7 ani în 1999. Populatia urbanã este de circa 79,63. Populatia ruralã a fost depãsitã de cea urbanã încã din anii '60.

Din punct de vederea administrativ, Brazilia este un stat federal, compus din 26 de State si Districtul Federal, unde se aflã si capitala Brasilia.

CELE CINCI REGIUNI ALE BRAZILIEI

Imensul teritoriu al Braziliei este împãrtit în 5 regiuni: nord, nord-est, sud-est, sud si centru-vest.

REGIUNEA DE NORD (Statele Amazonas, Pará, Acre, Rondônia, Roraima, Amapá si Tocantins) acoperã în principal Bazinul Amazonului. În regiunea de nord a Braziliei sunt concentrate 20% din rezervele mondiale de apã dulce. Principalele orase sunt Manaus (capitala Statului Amazonas) si Belém (capitala Statului Pará).

REGIUNEA DE NORD-EST (Statele Maranhão, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Bahia, Alagoas si Sergipe), care însumeazã circa 30% din populatia Braziliei, are posibilitãti certe în domeniul economic, mai ales în ce priveste terenurile petrolifere. Principalele orase sunt Recife si Salvador. Aceasta este regiunea în care au ajuns pentru prima oarã portughezii în 1500 (în Statul Bahia).

REGIUNEA DE SUD-EST (Statele Rio de Janeiro, São Paulo, Minas Gerais si Espírito Santo) reprezintã zona cea mai intens industrializatã a Braziliei. Ea detine majoritatea populatiei tãrii (43,8%). Zona este bogatã în resurse naturale si reprezintã, totodatã, centrul agricol al tãrii si cea mai importantã regiune a industriilor producãtoare de alimente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.