Brutalismul englez

Trimis la data: 2015-08-30
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_S
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Arhitectura lumilor sarace poate fi uneori legata de "brutalism": lipsa finisajelor precise, sofisticate si folosirea materialelor fruste, exprimate ca atare, caracterizeaza lucrarile unor arhitecti notorii ai lumii a treia, precum Hassan Fathy (Egipt), Ricardo Legoretta (Mexic), Charles Correa sau Raj Rewal (India).
"Brutalismul" e insa un termen occidental, asa cum sunt de fapt toti termenii istoriei arhitecturii moderne (ca sa ma rezum doar la ea). De fapt aparitia conceptului si a realitatii pe care el o desemneaza nu are mai nimic cu saracia, cum nu are nimic nici cu vreo constiinta "critic regionalista", ci este parte a istoriei modernismului arhitectural si a evolutiilor sale interne.
Spre deosebire de alte curente, care au un inceput difuz si o inchegare treptata, brutalismul se naste intr-un mod clar atestat istoric. Prima cladire numita "brutalista" de catre autorii ei, Alison (1928-1993) si Peter (1923) Smithson, este AScoala secundara din Hunstanton (in Norfolk/Anglia), terminata in 1954. The Architectural Review a citat-o atunci ca fiind cea mai moderna cladire din Marea Britanie. In numarul din septembrie 1954, Philip Johnson o considera strans legata de spiritul lui Mies van der Rohe (mentorul lui Ph. Johnson, dar pe care sotii Smithson nu l-au cunoscut direct).

Structura de otel aparent si peretii de caramida aduceau cu Illinois Institute of Technology al lui Mies de la Chicago - cu fatadele sale austere de caramida si cu structura metalica afirmata.
Sotii Smithson mergeau insa si mai departe: absolut toate materialele de constructie, inclusiv tuburile electrice si tevile de instalatii, erau expuse vizibil, necamuflate, fara tencuiala si pe alocuri chiar fara vopsea. Adevarul e ca acea cladire a fost aproape nefolosibila datorita pierderilor de caldura, proastei izolari acustice si dificultatii intretinerii.

Nu functionalismul si eficienta vor fi cheile intelegerii acestei noi tendinte.Peter si Alison Smithson au botezat tendinta "noul brutalism" si au lansat-o printr-un "manifest", in spiritul primelor avangarde moderne: "Manifestul Noului Brutalism", publicat in 1955. Termenul desemna in primul rand constiinta unei noi "generatii", mai degraba decat o scoala sau un stil. In orice caz, cuvantul nu avea o semnificatie prea precisa.Lui Peter Smithson i se spunea "Brutus" iar AScoala din Hunstanton folosea materiale in forme brute - era destul pentru a motiva si personaliza noul concept. Cel care-l va fonda cu adevarat va fi insa Reyner Banham.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.