Bubico

Trimis la data: 2010-05-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.20 / 10
Downloads: 1
Autor: Mirabela Ghita
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Noua ceasuri si noua minute... Peste sase minute pleaca trenul. Un minut inca si se-nchide casa. Repede-mi iau biletul, ies pe peron, alerg la tren, sunt in vagon... Trec de colo pana colo prin coridor, sa vaz in care compartiment as gasi un loc mai comod... Aci. O dama singura, si-fumeaza, atat mai bine! Intru si salut, cand auz o maraitura si vaz aparand dintr-un paneras de langa cocoana capul unui catel latos, plin de funde de panglici rosii si albastre, care-ncepe sa ma latre ca pe un facator de rele intrat noaptea in iatacul stapanii-si.
- Bubico! zice cocoana... sezi mumos, mama!"Norocul meu, gandesc eu, sa traiesc bine!... Lua-te-ar dracul de javra!"Bubico se linisteste putin; nu mai latra; isi retrage capul in paneras, unde i-l acopere iar cocoana cu un tartanas de lana rosie; dar tot maraie infundat... Eu, foarte plictisit, ma lungesc pe canapeaua din fata cocoanii si-nchiz ochii. Trenul a pornit... Prin coridor umbla pasajeri si vorbesc. Bubico maraie artagos.

- Biletele, domnilor! zice conductorul, intrand cu zgomot in compartimentul nostru.Acum Bubico scoate capul foarte sus si, vrand sa sara afara de la locul lui, incepe sa latre si mai grozav ca adineaori. Eu intind biletul meu conductorului, care mi-l perforeaza. Conductorul face un pas catre cocoana, care-si cauta biletul ei in saculetul de mana, pe cand Bubico latra si chelalaie desperat, smucindu-se sa iasa din paner.

- Bubico! zice cocoana, sezi mumos, mamito!Si-ntinde biletul. Cand mana conductorului s-a atins de mana cocoanei, Bubico parc-a-nnebunit. Dar conductorul si-a terminat treaba si iese. Cocoana isi inveleste favoritul mangaindu-l "mumos"; eu ma lungesc la loc inchizand ochii, pe cand Bubico maraie infundat ca tunetul care se tot departeaza dupa trecerea unei grozave furtuni. Acum nu se mai aude de loc. Dar auz harsaitul unui chibrit: cocoana isi aprinde o tigareta... Inca nu mi-e somn. De ce n-as aprinde si eu una?

A! de degraba sa nu pierz trenul, am uitat sa-mi iau chibrituri. Dar nu face nimic... S-o rog pe mamita lui Bubico... Scot o tigareta, ma ridic si dau sa m-apropiu de cocoana. Dar n-apuc sa fac bine o miscare, si Bubico scoate capul latrandu-ma mai furios decat pe conductor; latra si chelalaie si tuseste si...- Bubico - zice cocoana - sezi mumos, mamitico!

"Lovi-te-ar jigodia, potaia dracului!" zic in gandul meu. N-am vazut de cand sunt o javra mai antipatica si mai scarboasa... Daca as putea, i-as rupe gatul.In zbieretele desperate ale lui Bubico, mamitica imi da s-aprind. Ii multumesc si m-asez in locul cel mai departat din compartiment, de teama ca n-am sa mai pot rezista pornirii si am sa-i trag la cap cand si l-o mai scoate din paner.- Frumusel catel aveti, zic eu cocoanii, dupa cateva momente de tacere; da' rau!

- As! nu e rau, zice cocoana; pana se-nvata cu omul; dar nu stiti ce cuminte si fidel este, si destept! Ei bine! e ca un om, frate! doar ca nu vorbeste...Apoi catre paner, cu multa dragoste:
- Unde-i Bubico?... Nu e Bubico!...
Din paner se aude un miorlait sentimental.
- Sa-i dea mama baietelului zaharel?... Bubico! Bubi!!

Baietelul scoate capul cu panglicute... Mamita-l degajeaza din toalele in cari dospeste-nfasurat si-l scoate afara. Bubico se uita la mine si maraie-n surdina. Eu, apucat de groaza la ideea ca nenorocitul ar incerca sa ma provoace, zic cocoanei:- Madam! pentru Dumnezeu, tineti-l sa nu se dea la mine! eu sunt nevricos, si nu stiu ce-as fi in stare... de frica...

Dar cocoana, luand in brate pe favorit si mangaindu-l cu toata duiosia:
- Vai de mine! cum crezi d-ta?... Noi suntem baieti cuminti si binecrescuti... Noi nu suntem mojici ca Bismarck...
- Ha? zic eu.
- Bismarck al ofiterului Papadopolinii.
Dandu-mi aceasta explicatie, cocoana scoate din saculetul de mana o bucatica de zahar:
- Cui ii place zaharelul?...

Bubico (facand pe banca sluj frumos, cu toata cletinatura vagonului): Ham!
- Sa-i dea mamitica baiatului zaharel?
Bubico: Ham! Ham!
Si apuca bucatica de zahar si-ncepe s-o rontaie... Cocoana scoate din alt saculet o sticla cu lapte, din care toarna intr-un pahar; apoi:
- Cui ii place laptic?

Bubico (lingandu-se pe bot): Ham!
- Sa-i dea mamitica laptic baiatului?
Bubico (impacient): Ham! Ham!
"Ah! suspin eu in adanc; lua-te-ar hengherul, Bubico!"
Dar cocoana apropie paharul aplecat de botul favoritului, care-ncepe sa lapaie, si lapaie, si lapaie, pana cand un pasajer se arata la usa compartimentului nostru uitandu-se-nauntru. Bubico se opreste din lapait si se porneste sa latre ca o fiara, cu ochii holbati si muscand in sec si clantanind din dinti, si tusind si...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.