Bucuria de a transforma libertatea in cultura

Trimis la data: 2010-03-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Mateescu Dorina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin acesta editie de colectie trebuie sa raspundem la trei intrebari importante: cum s-a nascut cenaclul Flacara, ce a insemnat cenaclul Flacara si care a fost finalul sau. Asadar, de unde a venit scanteia care a aprins Flacara? A.P. - E o idee foarte veche a unui ?bard? care are de comunicat mai mult decat propria lui litera. Vreau sa zic un poet care are si aplecarea catre muzica, si are si iluzia responsabilitatii in cetate. Am strabatutu Amrica in perioada octombrie 1970-mai 1971 si am fost invitat al programului Intarnational al Scrisului - International; Wrtitting Program
fost si umilit de libertatea de spirit a colegilor mei de generatie sau cu o promotie mai tineri. Eu aveam atunci 27 de ani, ei erau oameni la fel de doritori de a-si lua viata pe cpont propriu, ca si mine, si -am regasit in libertatea lor de miscare in programele libere si protestatare ale campusurilor universitare. incepeau si marile programe de initiere in muzica tanara, in muzica rock-and-roll, de unde incepeau si miscarile hippie, de unde incepeau si miscarile politice si sociale de protest.

{I pe fondul unei copilarii in care - se regaseau in mine de data aceasta- gesturile neintelese la varstele mici ale femeilor batrane care mergeau dimineata la tamaiat , mergeau la cimitir, la cei pierduti ai lor, si comunicau cu ei, le spuneau cu ei, in confuzia aceea a diminetii, le spuneau taine despre ceea ce se intampola pe pamant, despre ce se mai petrece in familie, ce mai fac vecinii.. Eu am gasit in acest ritual o placere a comunicarii in orice conditii.. Ei bine, intalnirea cu ritualul - barbar oarecum al tinerei generatii americane care protesta impotriva razboiului,

A veteranilor care erau mai tineri decat noi, erau veterani pentru caveneau insemnati de rani de pe frontul vietnamez, in acestea toate s-a spalat s-a purificat, ideea ca noi romanii nu santem niste infirmi, ca nu ne lipseste glanda libertatii si a responsabilitatii si ca trebuie sa facem si noi ceva important acasa. Poate ca si acest program american la care au participat multi dintre liderii ulteriori ai lumii, atunci erau tineri ca si mine si nu apicasera sa fie tineri atunci cind programul a inceput, poate ca programul insusi pentru noi toti era un fel de atatare a libertatii, un fel de transformare a constiintelor noastre in capitole inflamabile ale viitorului.

Nu stiu daca asta era intentia dar dupa cum cunosc eu sufletul american nu o simpla ppreocupare pentru literatura putea fi la baza unei atat de mari cheltuieli de energii si de bani, din partea Americii , din partea unor sponsori particulari si a unui Departament de stat. Dar intors acasa cu gustul acesta al libertat Ii redesteptate si pe fondul vechilor mele preocupari pentru comunicarea prin ceata dintre viata si moarte am incercat sa imi aflu niste egali, niste prieteni, si I-am si gasit. Unul dintre ei a fost Florian Pittis, care la ora la care noi incepeam Cenaclul si facusem niste spectacole mai altfel decat se faceau in epoca, impreuna cu Nea Mitu , cu Gil Dobrica la Teatrul Bulandra. Au fost si oameni de curaj, oameni de vibratie pur artistica Dorin Tudorna, Florian Pittis, george Stanca, multi, foarte multi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.