Budismul

Trimis la data: 2010-04-06
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Molcovescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
-Este astazi una dintre cele trei religii dominante din lume.
- El numara intre 300 si 400 milioane de credinciosi, care traiesc mai ales in Asia de SE.
- Este o religie fara zei. Este rezultatul cautarii unei cai de eliberare a sufletului din ciclul regenerarii, de sustragere de la transmigrare.
- Intemeietorul budismului, Buddha, se naste in India, la finele sec. VI i.Hr (in urma compromisului dintre scrierile chineze si indiene se considera ca Buddha a avut o existenta istorica intre anii 566 - 486 i. Hr.).
- In aceasta epoca, toti indienii practicau hinduismul, pe care Buddha se bazeaza pentru a propovadui noua doctrina. E vorba mai mult de o intelepciune, fara zei sau texte sacre, si mai putin de o adevarata religie.
Viata lui Buddha
- Printul Siddharata Gautama se naste prin anul 533 i.Hr. in orasul Kapilavastru din N Indiei.
- Duce o existenta foarte ocrotita in palatul parintilor sai.
- Facea parte din casta Ksatrya, ai carei membri nu erau initiati in probleme religiose
- Insa, la varsta de 29 de ani, are patru intalniri care ii rascolesc viata: se intalneste cu un batran, cu un om bolnav, cu un mort si cu un calugar care cerseste pentru a se hrani. El descopera astfel batranesea, durerea, moartea si saracia, punandu-si intrebari despre rostul existentei.

- La aceasta varsta, dupa ce i s-a nascut un fiu , achitandu-se astfel de obligatiile fata de familie si societate, se hotaraste sa plece pentru a trai aidoma calugarilor cersetori si pentru a medita.
- Salasluieste in preajma ascetilor hindusi, care il invata sa posteasca si sa se concentreze pentru a medita.
- Studiaza apoi textele sacre ale hinduismului. Insa, negasind raspuns la intrebarile sale, se hotaraste sa caute el insusi calea spre

Adevar si spre propria lui eliberare.
- Legenda povesteste ca in momentul in care a primit iluminarea, Buddha se afla in provincia Magadha, in locul numit Bodh-Gaya, asezat la poalele unui smochin, copacul care simbolizeaza cunoasterea (bodhi), a primit iluminarea, in urma unei meditatii prelungite. Si devine atunci Buddha, adica "trezitul" sau "luminatul".
- La Benares, rosteste primul discurs. Apoi, impreuna cu discipolii sai, cutreiera N Indiei pentru a-si propovadui doctrina. Dupa lungi ani de viata ratacitoare, moare foarte batran.

Mesajul lui Buddha
- In fata discipolilor sai, cu prilejul predicii de la Benares, Buddha expune cele patru nobile adevaruri, care constituie baza doctrinei sale.
- El afirma intai ca lumea este doar suferinta (primul adevar). Nasterea, boala, batranetea, moartea provoaca suferinta.
- Durerea omului provine din atasamentul sau fata de viata si din dorinta sa, care nu poate fi niciodata satisfacuta, de a avea fericirea (al doilea adevar).

- Pentru a opri suferinta si pentru a ajunge la impacare, omul trebuie asadar sa se elibereze de dorinta si sa o nimiceasca (al treilea adevar), ducand o viata exemplara.(al patrulea adevar).
- In acest al patrulea adevar, Buddha dezvaluie calea pe care omul trenuie sa o imbratieze pentru a face sa inceteze suferinta si pentru a cunoaste nirvana (extinctie).
- El defineste nirvana ca o stare de beatitudine vesnica, in care dorinta, ignoranta, timpul si suferinta nu mai exista. Cu nirvana ia sfarsit ciclul reincarnarilor succesive.
- Budismul se adreseaza tuturor, fara exceptie: indiferent de sex sau de origine sociala, toti budistii apartin aceleiasi comunitati, sangha.

- Pentru a dobandi intelepciunea, trebuie sa meditezi indelung, in fiecare zi, a cele patru adevaruri si sa urmezi principiile morale formulate de Buddha.
- In sec. III i.Hr, imparatul indian Ashoka se converteste la budism, care devine religie oficiala.
- Exista numeroase manastiri budiste, remarcandu-se chiar un anume ideal de conduita concentrat in persoana calugarului. Calugarul budist poarta haina galbena a condamnatilor la moarte in vechea Indie, simbolizand renuntarea, inlaturarea setei de a avea, a dorintei. Monahismul este inseparabil de budism.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.