Budismul

Trimis la data: 2006-03-06
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 8937
Autor: Iuliana Tudor
Dimensiune: 10kb
Voturi: 372
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mai mult, budiştii literaţi nu le acordă decât o valoare simbolică şi îi consideră ca o proiecţie a mentalului pe care omul trebuie să o evacueze în final, realizându-i caracterul iluzoriu. Nu este cu putinţă să recenzăm aici toate divinităţile adoptate de budism, întrucât ar trebui inventariate diferitele arii culturale în care el s-a dezvoltat.
La aceste întrebări, Siddarta Gaautama, Buddha, va da un răspuns original. Dacă el păstrează noţiunile vedice de karma şi samsara , refuză cu energie pe aceea de atman :pentru el, nu există Sine, nici în plan individual, nici în plan universal; s-a făcut deci identificarea Atman-Brahman instruită de Upanishade. Această doctrină anatta este întru totul fundamentală şi specifică budismului.

Pe de altă parte, Buddha refuză nu mai puţin energic să răspundă la întrebările referitoare la lume, la originea ei, la caracterul ei finit sau infinit, etern sau efemer: după el, aceste întrebări sunt plicticoase, întrucât răspunsurile care pot fi date nu eliberează nicicum omul de suferinţă.

Ori, acesta este răul de care omul tânjeşte să fie eliberat, şi în mod urgent; toată originalitatea lui Buddha constă în formularea unui diagnostic privind originea suferinţei, în a arăta posibilitatea de a-i suprima cauza şi în a arăta calea care trebuie urmată pentru suprimarea efectivă a acestei cauze pentru a obţine încetarea suferinţei, care este echivalentul intrării în Nirvana. Acest mesaj este clar formulat în jurământul de la Benares sub forma celor Patru Nobile Adevăruri.

Timp de circa patruzeci şi cinci de ani, Buddha predică cu succes această doctrină; numărul discipolilor săi , atât călugări cât şi laici, creşte cu repeziciune iar la moartea sa Calea budică apare nu doar ca o mişcare heterodoxă şi subversivă prin raportare la hinduism, dar chiar reprezentând o religie net distinctă, urmată de o comunitate numeroasă şi înfloritoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.