Budulea Taichii

Trimis la data: 2003-04-20
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 8.64 / 10
Downloads: 14
Autor: M_felicia
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1360
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela "Budulea Taichii" de Ioan Slavici prezinta momente semnificative din viata lui Huţu, fiul lui Budulea cel bătrân, de la primii ani de scoala, din sat, continuand cu studiile la oras si în strainatate, pana la revenirea sa în sat, cand devine protopop, se casatoreste cu Mili si are un baiat.
Nuvela „Budulea Taichii
prelucrare de Alexandra Stanescu, Cls a VI-a A,
Sc. Generala nr.3 „Nicolae Titulescu” Bucuresti
Caractersticile textului

Tema
Nuvela "Budulea Taichii" de Ioan Slavici prezinta momente semnificative din viata lui Huţu, fiul lui Budulea cel bătrân, de la primii ani de scoala, din sat, continuand cu studiile la oras si în strainatate, pana la revenirea sa în sat, cand devine protopop, se casatoreste cu Mili si are un baiat.
Titlul
Titlul nuvelei reprezintă porecla pe care colegii de scoala i-o dau lui Huţu, după ce aud acest apelativ afectuos cu care Budulea i se adresează fiului sau. Forma este populara si exprimă dragostea parinteasca si mandria pe care le simte in adancul sufletului Budulea cel batran, cimpoierul din Cocorasti. Aceeasi simpatie o nutreste si autorul cand afirma ca "Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora.".

Universul operei
Intamplarile pe care personajul povestitor le relateaza se întind pe o perioadă indelungata de timp. Începand cu copilaria, de care se leaga amintirile emotionante ale prieteniei dintre Huţu si povestitor. De altfel, naraţiunea se desfasoara la persoana întai, ceea ce confera un plus de autenticitate si de caldura sufleteasca.
Naratorul îsi aminteste cu duiosie si tristete de tinereţea sa, se bucura amintindu-si de Budulea Taichii, înteleptul sau prieten din copilarie. Huţu era baiatul lui Budulea, cimpoierul din Cocorasti, si îsi însotea tatal la toate petrecerile din sat, cantand alaturi de el.
La îndemnul dascalului Clăiţă, Budulea îsi dă fiul la scoala din sat, neîncrezator ca si baiatui lui poate învata carte. In scurt timp, acesta a devenit un "cenzor" exigent, starnind uimirea scolarilor mai mici. Impresionat de gestui micului scolarde a-i oferi cu toata simpatia o pară, Hufu devine ocrotitorul si modelul copilului.
Invaţatorul Clăiţă îl sfatuieste pe cimpoier sa-si dea copilul la scoala de la oras, pentru ca Hufu sa ajunga dascal in sat. Cei doi prieteni se întalnesc la aceeasi şcoala în oraş, fiindcă Huţu fusese respins la "preparandie" pe motiv ca nu are patru clase primare. Huţu primise de la învatator niste haine vechi si era foarte emotionat la gandul ca le va purta si grijuliu sa nu le strice. Profesorul Wondracek, dupa un scurt examen, îl primeste la scoala si baietii se instalează la aceeasi gazda, la precupeata Lenca Liuchici. Huţu o ajuta pe gazda în gospodarie si plateste numai pe jumatate.
Budulea cel batran venea în fiecare sambata la oras, spre bucuria copiilor, carora le aducea cate ceva de acasa si le povestea multe.
Intr-o zi, dascalul însoţit de Budulea si de Buduleasa sosesc la scoala. Intalnirea dintre mama si fiu, dupa o despartire de zece ani, emoţioneaza pe toata lumea.
La sfarsitul anului, Budulea Taichii ramâne la profesorul Wondracek, iar dascalul Clăiţă este supărat fiindcă auzise că fostul său elev urma sa plece la scolile latinesti pentru a ajunge preot sau avocat, în loc să se facă dascăl.
Huţu îşi continuă studiile si dupa zece ani, întors în sat, se preoteste, se casatoreste cu Mili si are un baiat, primul nepot al lui Budulea.

Personajele
Huţu, fiul lui Mihail Budulea si al Saftei, este personajul principal al nuvelei, flind urmarit în evoluţie din copilarie pana la realizarea sa profesională si familiala. BaiatuI a avut o copilarie nefericita, fiind parasit de mama sa la varsta de cinci ani. Crescut de tatal sau, care îl purta pretutindeni la petrecerile din sat, la care participa ca cimpoier, Huţu se maturizeaza repede si învata mestesugul cantatului din fluier înca din copilarie. Imaginea baiatului "asezat, retras si întotdeauna înţelept", cuviincios si cuminte, a atras simpatia celorlaiti copii si sateni, care 1-au primit ca pe cineva apropiat "pentru ca Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora." Era un copil series, care pazea cu strasnicie cimpoaiele tatalui sau, era prietenos si nu se supara pe ceilalti copii.
Dat la scoala la îndemnurile învatatorului, el castiga prin inteligenta si harnicia sa inima dascalului ("dascalul nu ţinea la nimeni mai mult ca la dansul") şi devine cel mai exigent dintre monitori ("atat de strasnic ca el nu mai era nici unul"). Cu rabdare si înţelegere îi ajuta pe scolarii mai mid să descopere tainele alfabetului. S-a împrietenit cu naratorul, desi era mai mic decat el şi i-a devenit ocrotitor si model în seriozitate si întelepciune: "din copil neastamparat ce eram, ma facui baiat asezat si întelept ca dansul".
Huţu reprezenta un model, un refugiu si un sprijin de nadejde pentru prietenul său mai mic: "Mergeam dar totdeauna cu el, de el ascultam totdeauna si la dansul cautam scapare cand eram napastuit."
Prin întreaga sa purtare si seriozitate l-a convins pe dascalul Clăiţă să insiste pe langa Budulea ca sa-1 trimita la scoala la oras. Pentru că nu se putea duce în straie taranesti, învatatorul i-a dat niste haine vechi si peticite. Neobisnuit cu aceste haine, baiatui mergea cu mainile departate de trup, ca nu cumva sa-si uzeze manecile si pantalonii. Era impresionat si emotional de faptui că purta hainele învaţatorului; "si-1 treceau fiorii cand se gandea ca acum el însusi le poarta si se strica."
Ştiind ca dispune de mijioace modeste, el îsi accepta cu demnitate saracia, aratandu-se harnic si ascultator, ajutandu-si gazda, pe Lenca Liuchici pentru a reduce din cheltuieli. Chiar daca se culca pe jos, pe o saltea de paie adusa de tatal sau de acasa, el nu s-a plans niciodata. Apreciind eforturile parintelui sau, care facea toate sacrificiile ca el sa urmeze o scoala la oras, Huţu s-a aratat acelasi copil harnic si serios, calm si calculat, straduindu-se sa-i faca pe ceilalţi sa fie multumiti de el. Toate treburile pe care le facea în gospodaria Lencăi si la piata nu-l împiedicau sa fie un elev bun la învatatura si sa-1 ajute astfel pe tatal sau sa plateasca mai puţin gazdei.
El s-a dovedit a fi un copil cuviincios si revazandu-si mama, dupa zece ani, s-a dus sa-i sarute mana, fara sa-i reproseze nimic. Strangand în sufletul sau sensibil dragostea
si bucuria revederii, a început sa planga împreuna cu mama sa. care îl finea in braţe si
îl saruta. Rareori si-a tradat emotia, aratand celorlalti ca are o fire calma si interiorizata,
fiind totdeauna stapan pe sine: "numai Huţu venea asezat si cu pasii masuraţi în urma
noastra, ca si cand n-ar sti de ce e vorba."; "Huţu însa nici nu mergea iute [...] precum
a asteptat zece ani ca sa o vada, mai putea astepta înca cinci minute."
Plin de sarguinţa si perseverent, Huţu a studiat mult, aratandu-si dragostea de carte si - prin reusita sa în viata - a împlinit visul parinţilor de a avea "un fecior la scolile cele mari", dar si speranta dascalului Clăiţă de a reveni în satul natal si de a contribui la
propasirea oamenilor. Chiar daca nu a ajuns dascal asa cum spera inimosul sau învatator
("oamenii cei mari alesi trebuie sa fie dascali"), el a devenit în satul sau un preot iubit si
respectat de toata lumea, muncind cu daruire si pasiune în folosul oamenilor.
Forţa sa morala, bunatatea si modestia lui au atras întotdeauna admiratia, respectul si simpatia tuturor, inclusiv a naratorului, care îsi aminteste de el cu prietenie sincera ca
despre Budulea "al nostru al tuturora". Dragostea si respectul fata de parinti, faţa de dascalul Clăiţă care îi purtase de grija de cand era scolar fac din Huţu un model demn de urrnat.

Budulea ecel bătrân, cimpoiesul din Cocorasti, era un om deschis si sociabil, zambind mereu cand i se vorbea. Era un om scund, "gros, rotund la faţă", cu un picior mai scurt decat celalalt, înzestrat cu talent muzical si cu o fire placuta si sincera. El era chemat la toate petrecerile din sat deoarece "canta mai bine decat toţi si din vioara, si din cimpoi, si din fluier". Purta totdeauna un fluier în serpar de care nu se despartea niciodata. Prezenta lui la petreceri parea ca aduce noroc, fiindca venea „cu mulţi ani, cu spor în casa si cu belsug la masa."
Dragostea si grija faţa de fiul sau îş determina pe Budulea sa-1 creasca singur cand soţia sa îl paraseste. Mai mult, neavand cu cine-1 lasa, îl purta cu el la petreceri, învaţandu-1 totodata de mic mestesugul cantatului la fluier si obisnuindu-1 de copil cu responsabilitatile: Huţu îi pazea cu strasnicie cimpoaiele într-un colţ al casei. Indemnat
de dascalul Claita, el îsi dă copilul la scoala, nevenindu-i parcă sa creada ca si fiul sau
poate învata carte.
Mandru de sarguinţa baiatului sau, de dorinta acestuia de a învata, face efortul de a-1 da la scoala la oras. Copilul se bucură ca nu a tost primit la "preparandie", gandindu-se că va merge la aceeasi scoala cu prietenul sau. Fire deschisa si comunicativa, Budulea simte nevoia să împartaseasca si celorlaiti bucuria si ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.