Budulea Taichii

Trimis la data: 2005-05-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 11305
Autor: Corina Brancoveanu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 1291
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera literară “Budulea Taichii” a fost publicată în anul 1880 în revista “Convorbiri literare”.Titlul este porecla pe care i-o dau colegii lui Huţu, defapt o formulă de adresare tipic populară care aparţine lui Lepădat Budulea, tatăl băiatului.
Autorul povesteşte mai multe momente din viaţa personajului principal, Mihai Budulea sau Huţu aşa cum era cunoscut de cei apropiaţi urmărind evoluţia acestuia din primii ani de şcoală până la realizarea sa deplină ca om.
Scrierea aceasta este o operă epică întrucât autorul îşi exprimă indirect sentimentele sale de admiraţie faţă de Huţu prin intermediul acţiunii şi al personajelor.

Mai întâi personajul narator şi-l aminteşte pe Huţu însoţindu-l pretutindeni pe tatăl lui, cimpoierul din Cocorăşti prezent la toate petrecerile din sat apoi la şcoală în calitate de monitor.

Deşi diferenţă ca vârstă între cei doi se leagă o prietenie sinceră şi durabilă, Huţu devenind model pentru celălalt.Mai târziu la îndemnul dascălului Clăiţă, Budulea îl trimite pe Huţu la şcoală în oraş ca să poată să ajungă dascăl în sat.
Astfel cei doi băieţi ajung colegi de şcoală iar Huţu stârneşte prin voinţa şi ambiţia sa admiraţia tuturor camarazilor săi dar şi pe a profesorului Wondracek.

Prietenia dintre cei doi băieţi devine mai puternică pentru că stau la aceeaşi gazdă unde Huţu se dovedeşte acelaşi copil liniştit,calculat,
harnic şi silitor. Budulea cel bătrân venea des la oraş spre mare bucurie a copiilor, dar surpriza imensă pentru toţi a fost atunci când acesta a venit însoţit de dascălul Clăiţă şi de Buduleasa, nevasta sa care-l părăsise pe băiat când avea abia cinci ani. Reîntâlnirea dintre fiu şi mamă îi emoţionează pe cei prezenţi totul terminându-se cu lacrimi de regret sau bucurie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.