Budulea Taichii de Ioan Slavici

Trimis la data: 2007-11-25
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 25
Autor: Pantoc Cismaru
Dimensiune: 6kb
Voturi: 2969
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nea Budulea era un om batran care locuia in orasul Cocorasti. Acesta avea un fiu, pe nume Hutu care era considerat de narator, in copilarie, un baiat extraordinar. In prima zi de scoala a naratorului acesta l-a cunoscut pe Hutu, pe care a ajuns sa-l respecte deoarece era important printre copii deoarece era preferatul dascalului din sat si era considerat de acesta foarte destept si bun. Astfel, naratorul s-a imprietenit cu Hutu si acesta a ajuns protectorul sau.
Intr-o zi, naratorul a plecat pentru un an la scoala într-un oras mai mare, iar la intoarcere vedea lucrurile într-o alta persectiva: nu il mai considera pe Hutu extraordinar, din contra il vedea destul de prost, in unele situatii chiar foarte prost iar Hutu il vedea pe narator ca fiind chiar foarte inteligent.
Intre timp, Hutu invata din ce in ce mai multe lucruri iar tatal sau, nea Budulea a inceput sa observe ca fiul sau era din ce in ce mai destept. Astfel, intr-o zi nea Budulea s-a dus sa vorbeasca cu dascalul din sat si a plecat acasa foarte uitim deoarece dascalul i-a marturisit ca era nevoie de un al doilea dascall iar cel batran isi dorea ca Hutu sa fie acela. De asemenea i-a spus lui Budulea ca tot ce are nevoie Hutu ca sa fie dascal era sa mearga la oras si sa isi ia atestatul care era un fel de diploma.

Dar Budulea nu era convins asa ca s-a dus la narator, care era un intelept in oras ca sa-i ceara si acestuia parerea. Naratorul i-a zis ca Hutu este destept insa nu ar putea invata in oras deoarece nu stie ungureste insa nea Budulea nici nu a vrut sa auda asa ceva. Atunci era convins sa-l trimita pe Hutu in oras, sa-si ia atestatul.
Astfel, intr-o zi s-au dus toti patru, Hutu, nea Budulea, naratorul si dascalul in oras, unde au mers la profesul din scoala in care invata naratorul unde domnulu profesor i-a pus niste intrebari lu Hutu si, desi i s-a parut ca nu stia mare lucru, l-a primit in scoala.

Timpul trecea iar Hutu invata din ce in ce mai multe lucuri. Nea Budulea venea in fiecare joi seara in vizita si pleca vineri dupa-amiaza si era asa de mandru de copilul sau incat ii oprea pe toti drumetii din drum ca sa le spuna despre Hutu.
Intr-o zi (nu era joi), nea Budulea a venit ca sa le faca o surpriza insa copii erau la scoala asa ca batranul s-a dus si el la scoala, a intrat in clasa lor si a zis ca a venit dupa ”Budulea Taichii”, asa l-a numit pe Hutu. De atunci, poerecla lui Hutu a devenit “Budulea Taichii”.

Lunile treceau si venea iarna. Atunci, Hutu si naratorul s-au intors pentru 8 zile in satul lor, in Cocorasti unde dascalul era pregatit sa-l ia la intrebari pe Hutu, fiind nemultumit ca Budulea Taichii incepuse sa invete latineste lucru care nu-i convenea dascalului. Dascalul avea 5 fete: Cornelia, cea mai mare, apoi Livia, apoi Mili, apoi Linica si apoi Venturia. Dascalul spera ca intr-o zi, Hutu sa se casatoreasca cu fata lui cea mare cu Cornelia insa Budulea Taichii incepea sa prinda drag de Livia. Insa dupa ce au vorbit, Hutu a reusit sa-l multumeasca pe dascal.

Insa timpul trecea iar Budulea Taichii nu isi mai dorea sa fie dascal in satul sau natal ci vroia sa se faca calugar, ca noul sau profesor de la scolile latinesti. Hutu devenise din ce in ce mai tacut si nici nu mai vorbea cu naratorul si nu ii mai spunea mai nimic. Apoi, intr-o zi, dascalul a venit cu Cornelia si cu Livia la ei si a anuntat ca Cornelia este logodita iar astfel, Hutu nu se mai putea casatori cu ea dar in schimb se va casatori cu Livia.
Insa, in scurt timp, Hutu deja devenise prea invatat dupa parea parintilor sai si a dascalului.Vorbea despre lucruri pe care ceilalti nu le pomenisera si oamenii ajungeau sa creada ca era nebun. Iar cand a aflat ca Livia urma sa se casatoreasca cu un om important din sat si ca nimeni nu putea opri nunta nu numai ca era ciudat dar a devenit si mai retras si mai nepasator fata de toate.

Timp de cativa ani, Hutu s-a tot tinut de studiile sale si a calatorit prin mai multe tari impreuna cu un episcop. Budulea Taichii se pregatea sa se calugareasca si studia din greu pentru asta. Dar, intr-o zi, primeste o scrisoare de la parintii sai care il roaga sa se intoarca in Romania si Hutu asa si face. Insa continua sa se intalneasca cu episcopul pentru a se pregati si intr-o zi le cunoaste pe cele doua fete ale acestuia si prinde drag de cea mare, Elena.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.