Bugetele institutiilor publice

Trimis la data: 2014-01-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In functie de modul de finantare a institutiilor publice si de eventualele venituri proprii pe care le pot incasa in conditiile legii, distingem diferite abordari in ceea ce priveste bugetele institutiilor publice. Astfel, institutiile publice care isi acopera integral cheltuielile din veniturile proprii obtinute in mod curent si nu se afla in subordinea unei institutii publice poarta denumirea generica de institutii publice autonome.

Majoritatea institutiilor publice primesc alocatii bugetare sau subventii pentru acoperirea cheltuielilor proprii. Modul de finantare este stabilit prin actul de infiintare a institutiei publice.
In cazul institutiilor publice finantate integral de la buget, acestea primesc alocatii bugetare de la ordonatorul superior de credite. Daca este vorba de un ordonator principal de credite (de exemplu un minister) deschiderea de credite bugetare se face la Ministerul Finantelor Publice in functie de executia bugetara la momentul respectiv.

Avand in vedere ca finantarea acestor institutii publice se realizeaza din alocatii bugetare, nu se intocmeste decat buget de cheltuieli pentru aceste institutii publice. Cheltuielile institutiilor publice finantate de la buget se inregistreaza la Trezoreria Statului in conturi de cheltuieli. Soldul contului de cheltuieli nu poate fi mai mare decat creditul bugetar alocat (reflectat in Trezorerie in conturile extrabilantiere de credite bugetare).

Creditele bugetare neutilizate se anuleaza de drept la sfarsitul anului bugetar fara a avea posibilitatea utilizarii acestor credite bugetare in anii bugetari ulteriori. Institutiile publice subventionate primesc subventii de la ordonatorul superior de credite pentru acoperirea diferentei dintre cheltuielile proprii ale institutiei si veniturile incasate de acestea. Institutiile publice subventionate au cont de disponibil la Trezorerie prin care deruleaza operatiunile financiare. In cazul in care la sfarsitul anului ramane un surplus, acesta se returneaza ordonatorului de credite care a acordat subventia, insa fara a depasi cuantumul subventiei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.